Πόσα έχει βάλει το κράτος στα ταμεία από τα αυθαίρετα

Πόσα έχει βάλει το κράτος στα ταμεία από τα αυθαίρετα
ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Στα 471 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα του κράτους από την "τακτοποίηση" των αυθαίρετων ακινήτων. Ο στόχος είναι για έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

Με τη ρύθμιση για την “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων να εκπνέει στις 30 Ιουνίου, το κράτος βλέπει τα έσοδα να μην είναι τα αναμενόμενα.

Ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων, όπως προκύπτει από τη στατιστική του ΥΠΕΚΑ, μειώθηκε ραγδαία και από τις 3.500 – 4.000 έπεσε στις 500-700, ήταν δηλαδή έως και υποπενταπλάσιος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Ως τις 6 Μαΐου είχαν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις “τακτοποίησης” αυθαίρετων κατασκευών ή και χρήσεων, εκ των οποίων το 15% έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες εξοφλώντας ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ το 38,5% τελεί ακόμη σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 133.746 αυθαίρετα έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατομμύρια ευρώ από παράβολα (156 εκατομμύρια ευρώ) και πρόστιμα (315,5 εκατομμύρια ευρώ). Η ολοκλήρωση της “ρύθμισης” και των 327.684 δηλώσεων θα φέρει εισπράξεις περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσόν το οποίο, σύμφωνα με τον Ν.4014/2012, θα διοχετευθεί στο Πράσινο Ταμείο.

Στο μεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι πραγματοποιείται διασταύρωση στοιχείων στη Μύκονο, καθώς αεροφωτογραφίες δείχνουν μεγάλο αριθμό αυθαιρέτων που υπήχθησαν παρανόμως στη ρύθμιση, καθώς ανεγέρθησαν μετά τον Ιούλιο του 2011.

“Ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ωστόσο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της καταγραφής των αυθαιρέτων, ο ορισμός της αρμοδιότητας των κατεδαφίσεων, η έκδοση σχετικών πρωτοκόλλων και οι αναθέσεις εργολαβιών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα