Rebound για ΦΠΑ

Rebound για ΦΠΑ

Εντυπωσιακή αύξηση έως 170,1% στις εισπράξεις ΦΠΑ τον Αύγουστο. Που καταγράφεται το ποσοστό ρεκόρ. Στο σύνολο του μήνα εισπράχθηκε από τα νησιά ΦΠΑ που υπερβαίνει κατά 62,3% τον στόχο

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα είχαν οι διορθώσεις στα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων και την κινητοποίηση του υπουργείου οικονομικών στις τουριστικές περιοχές της, με τον Αύγουστο να καταγράφονται αυξήσεις εισπράξεων ακόμη και 170,1 %!

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ρεκόρ του 170,1% καταγράφεται στην «συνήθη ύποπτη» Μύκονο όπου καταγράφονταν συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Ρόδο που φτάνει σε ποσοστό 165,6% και τρίτη μεγαλύτερη αύξηση εισπράξεων (114.4% ) καταγράφεται στην Θήρα!

Εξίσου εντυπωσιακές αυξήσεις στις εισπράξεις καταγράφονται στην Ζάκυνθο με 91,3%, την Κέρκυρα όπου η αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ έφτασε το 78,6%, στα Χανιά (53,7%), το Ηράκλειο (51,7%) , τον Άγιο Νικόλαο (43,8%), την Κω (43,7%), το Ρέθυμνο (42,9%),την Σύρο (33,7%), την Σάμο (25%), την Λευκάδα (18,5%) και την Πάρο (11,9%). Μόνο η Νάξος από τα τουριστικά νησιά κατέγραψε μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ κατά 11%.

Τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δείχνουν επίσης και το πραγματικό πρόβλημα στην οικονομική δραστηριότητα που καταγράφεται στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Η Λέσβος καταγράφει μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ κατά 9,1% ενώ η γειτονική Χίος έχει μια οριακή αύξηση κατά 2,5% τον πλέον τουριστικό μήνα του χρόνου.

Στο σύνολο του μήνα εισπράχθηκε από τα νησιά ΦΠΑ συνολικού ύψους 83,35 εκ ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 62,3% το στόχο για είσπραξη 51,3 εκ ευρώ τον τρίτο μήνα του καλοκαιριού.

Ωστόσο ένας μήνας δεν αρκεί για να καλύψει την υστέρηση όλου του καλοκαιριού. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου εισπράχθηκε ΦΠΑ 392,7 εκ ευρώ που είναι μικρότερος κατά 5,5% σε σχέση με τον αρχικό στόχο για είσπραξη ΦΠΑ 415,4 εκ ευρώ από τα τουριστικά νησιά παρά την αύξηση των συντελεστών από το βασικό έμμεσο φόρο.

Rebound για ΦΠΑ
SHARE:

24Media Network