Τακτοποίηση και στα αυθαίρετα

Τακτοποίηση και στα αυθαίρετα
Στιγμιότυπο απο την δόμηση στην πλαγιά του βουνού της Πάρνηθας,στην πλευρά του Τελεφερίκ,στις 14 Φεβρουαρίου 2010 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Ένα είδος περαίωσης και για τα αυθαίρετα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Στο τραπέζι η μείωση προστίμων και η εξασφάλιση των ιδιοκτητών. Μετά τον Ιούνιο η έκδοση των "ομολόγων διασποράς"

Πενία τέχνας κατεργάζεται και ελλείψει χρημάτων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τακτοποίηση και στα αυθαίρετα, με στόχο να μαζέψει όσα χρήματα μπορεί.

Ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ουσιαστικά προανήγγειλε μείωση προστίμων και “τακτοποίηση” με το παρελθόν.

“Επιχειρούμε την είσπραξη των προστίμων σε ένα πιο βατό πλαίσιο από σήμερα, που τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, και, παράλληλα, να δούμε στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ, πώς θα διασφαλίζεται κάποιος για το οίκημα που έχει” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι “τακτοποίηση” με το παρελθόν και ο σχετικός διάλογος από τα συναρμόδια υπουργεία θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα, για μια λύση, που θα είναι δίκαιη για όσους έχουν αυθαίρετα και, παράλληλα, θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο.

“Βιώσιμο το χρέος”

Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε “απολύτως βιώσιμο” το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει “η έξοδος στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε στις αρχές του 2012”.

Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δις. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός, είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι “απαγορευτικές”, ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. “Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα”, δήλωσε. Προανήγγειλε, τέλος, την έκδοση “ομόλογων διασποράς” μετά τον Ιούνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε “απολύτως επιτεύξιμο” τον στόχο είσπραξης εσόδων 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός της τριετίας και επισήμανε ότι τα συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015 θα καλυφθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Νέος έλεγχος τον Μάιο

Στις αρχές Μαΐου θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και προς τα μέσα του ίδιου μηνός και οι επικεφαλής, οπότε και θα εξειδικευθούν ορισμένοι τομείς του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή προς τα μέσα Μαΐου).

Πάντως, ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου να γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις του ΦΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι τα έσοδα το β΄ 15θήμερο του Απριλίου είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα