Χατζηδάκης: Ποιους αφορά η διαδικασία “επανένταξης” στις 120 δόσεις

Διαβάζεται σε 4'
Χατζηδάκης: Ποιους αφορά η διαδικασία “επανένταξης” στις 120 δόσεις
iStock

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι φορολογούμενοι που δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των ελέγχων και αποδέχονται τον επιπλέον φόρο που τους έχει προσδιοριστεί, θα έχουν εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για «τακτοποίηση μίας εκκρεμότητας» έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την επανένταξη φορολογουμένων στις 120 δόσεις.

«Επειδή είχε υπάρξει ένα σύστημα εξαιρετικά αυστηρό την περίοδο που ήταν εδώ η τρόικα, κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν μέχρι σήμερα, δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχασαν τις δόσεις τους. Είναι μέσα στο σύστημα και κινδυνεύουν να βγουν. Ερχόμαστε και τακτοποιούμε αυτή την εκκρεμότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους 230.000 οφειλέτες να πληρώσουν αυτά που χρωστούν και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα οριστικά» πρόσθεσε.

«Πρόκειται για εκκρεμότητες όπως τις περιέγραψα και όχι επανεκκίνηση των δόσεων» διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο φορολογούμενοι που δεν αμφισβητούν το αποτέλεσμα των ελέγχων και αποδέχονται τον επιπλέον φόρο που τους έχει προσδιοριστεί, θα έχουν εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αν «ο φορολογούμενος αποδεχθεί την οφειλή στην αρχή της διαδικασίας θα έχει έκπτωση 50%, ενώ όσο καθυστερεί θα περιορίζεται η έκπτωση του προστίμου. Αν δεν ομολογήσει, θα πάει στο δικαστήριο και θα αποφανθεί η δικαιοσύνη».

«Το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Θα λάβουμε υπόψιν όλες τις απόψεις», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και επισήμανε ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενώ θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 20 Απριλίου».

Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό τόνισε ότι «τους τελευταίους μήνες λειτουργεί πάρα πολύ καλά» και «μέχρι τώρα έχουν κλείσει υποθέσεις για χρέη 29 δισ. ευρώ και σχεδόν 30.000 συμπολίτες μας έχουν καλυφθεί από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού».

Το ΒΕΑ

Να σημειωθεί ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον ίδιο τρόπο που αναβιώνουν οι φορολογικές ρυθμίσεις των υπόχρεων, να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στους οφειλέτες προς τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές (προς τον ΕΦΚΑ) οι οποίες ανέρχονται σε 47,5 δισ. ευρώ. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού.

Οι οφειλές των μη μισθωτών οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι προκλήθηκαν από την πολυετή κρίση και τις συνθήκες της πανδημίας.

Εάν ρυθμιστούν οι οφειλές από τις επιχειρήσεις, θα εισέλθουν χρήματα στην εθνική οικονομία και θα αποκτήσουν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το συσσωρευμένο χρέος τους.

Αναλυτικά

Η θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προβλέπεται ότι: οι οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναβιώσουν περίπου 230.000 ρυθμίσεις, εφόσον οι οφειλέτες αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.

Σε μια περίοδο που διαφαίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό, τα οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, εισηγείται την εξεύρεση της χρυσής τομής, ώστε να προστατευτούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, με την ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών, αναλόγως με το προφίλ και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασφαλισμένου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα