Φραγκίσκος Κουντετάκης: Η δημοσιονομική επιδείνωση που οδήγησε στην κρίση χρέους του 2009 πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις

Φραγκίσκος Κουντετάκης: Η δημοσιονομική επιδείνωση που οδήγησε στην κρίση χρέους του 2009 πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις

Η ομιλία του Φραγκίσκου Κουτεντάκη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώθηκε από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σημεία από την παρέμβαση του Φραγκίσκου Κουτεντάκη, επίκουρου καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

Κατά την τοποθέτηση του παρουσιάστηκε η εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών του ελληνικού κράτους από το 1995 μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Διαπιστώθηκε το αρχικά μικρό οικονομικό μέγεθος του ελληνικού κράτους και φάνηκε η πορεία σύγκλισης με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, από την πλευρά των εσόδων και των δαπανών.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η δημοσιονομική επιδείνωση που οδήγησε στην κρίση χρέους του 2009 πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη στην περίοδο 2001-2004 και η δεύτερη στη διετία 2008-2009.

Τέλος, παρουσιάστηκε η εξέλιξη των βασικών κατηγοριών εσόδων και δαπανών και φάνηκε ότι παρότι τα δημόσια έσοδα της Ελλάδας υπερβαίνουν πλεόν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αυτή η υπέρβαση προέρχεται κυρίως από την έμμεση φορολογία καθώς στην άμεση φορολογία υπάρχει σημαντική υστέρηση. Φάνηκε ακόμα ότι οι κοινωνικές-ασφαλιστικές δαπάνες είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά υπάρχει υστέρηση στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα