Φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων βάζει η κυβέρνηση

Φρένο στα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των προσφύγων βάζει η κυβέρνηση
More than 7000 migrants and refugees stranded near the Greek village of Idomeni in the Greek - FYR of Macedonia border on February 29, 2016. SOOC

Με απόφαση του υπ. Οικονομίας στο οδικό δίκτυο μέχρι την Ειδομένη αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν σε όλα τα βασικά είδη που προμηθεύονται οι πρόσφυγες. Τι ανακοίνωσε ο Γιώργος Σταθάκης

Σε διατίμηση τίθενται βασικά προϊόντα που προμηθεύονται οι πρόσφυγες στο δρόμο για την Ειδομένη, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγο, η πολιτική ηγεσία του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου σχετικά με την πρωτοβουλία συντονισμού των παραγωγικών φορέων για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, αλλά και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας στις εθνικές οδούς προς τους Ευζώνους και την Ειδομένη, αλλά και στο περιφερειακό δίκτυο, όπου διακινούνται πρόσφυγες προς την Ειδομένη στα σημεία πώλησης νερού, ροφημάτων, συγκεκριμένων τροφίμων (τοστ), τσάι και χυμοί, θα επιβληθεί διατίμηση. Η σχετική απόφαση θα δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι βασικοί άξονες δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο σχέδιο ανακούφισης είναι οι εξής:

– Επιχείρηση αλληλεγγύης, μέσω των συλλογικών φορέων και 19 εμπορικών συλλόγων που βρίσκονται στις περιοχές που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πρόσφυγες.

– Δωρεάν αποστολή δεμάτων μέσω ΕΛΤΑ προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου με την ένδειξη “ταχυδρόμοι αλληλεγγύης”.

– Προσφορές από ιδιώτες.

– Διατίμηση βασικών ειδών στο οδικό δίκτυο, μέχρι την Ειδομένη.

«Η χώρα μας διαφυλάττει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ένωσης» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι ήδη συγκινητική. «Είναι σε συνέχεια του αισθήματος ευθύνης που επέδειξαν οι επιχειρήσεις και την περίοδο των ελέγχων στις ροές κεφαλαίων», σημείωσε ο ίδιος, επαινώντας τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η Ελλάδα μπορεί και τους πρόσφυγες να στηρίξει και ενόψει καλοκαιριού να υποδεχτεί 27 εκατομμύρια τουρίστες είναι το μήνυμα», ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν φαινόμενα που στο παρελθόν παρατηρήθηκαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις με προσφορές επιχειρήσεων όπου οι δωρεές δεν πήγαιναν σε στοχευμένες δράσεις. Επίσης, σημείωσε ότι θα υπάρχειμ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πρόβλεψη για απαλλαγή από το ΦΠΑ των προσφορών αυτών. Η σχετική απόφαση θα εκδοθεί αύριο, όπως είπε ο γενικός γραμματέας, κατά τα πρότυπα σχετικής απόφασης για τους πυρόπληκτους στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο κ. Παπαδεράκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποστέλλουν αγαθά που έχουν αναρτηθεί σε ειδικές λίστες, ενώ σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη Γραμματεία μπορούν εταιρείες ή πολίτες να κάνουν αγορές από άλλες εταιρείες, στηρίζοντας τους πρόσφυγες, αλλά και την τοπική οικονομία. Μάλιστα, για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, είπε ότι υπάρχει σχετικό κονδύλι της συνομοσπονδίας, για να δοθεί στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, για να αγοραστούν είδη από τις τοπικές αγορές.

Τέλος, ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι είναι καταδικαστέα τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ υπογράμμισε ότι γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται διατίμηση σε ειδικά προϊόντα, ενώ θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ο Βασίλης Ζαφείρης από τον ΣΕΒΤ χαιρέτισε την προσπάθεια, ενώ ο Γιώργος Κουράσης από τη ΓΣΕΒΕ ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία δημιούργησε 90 σημεία συγκέντρωσης τροφίμων.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου θα συνεχίσουν τη στήριξή τους. Ο κ. Μπίτσιος τόνισε ότι δεν θα πρέπει το προσφυγικό να εξαντληθεί σε μία οικονομική συναλλαγή με τους εταίρους με αντάλλαγμα κάποια μικρή βοήθεια, ενώ υπογράμμισε το ρόλο της Τουρκίας.

Από τα ΕΛΤΑ, η Ελένη Κοντού τόνισε ότι σε 1.500 σημεία στη χώρα μπορούν να γίνουν δεκτές οι δωρεές των συμπολιτών μας.

Τα τηλέφωνα του συντονιστικού κέντρου για προσφορές 210 3893492, 210 3822077.

Στοιχεία για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με τους φορείς παραγωγής και εμπορίου της χώρας (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΕΣΒΕΠ), για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων, τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως διαμορφώνονται, αυτήν τη στιγμή, είναι:

1. Τρόφιμα: παστεριωμένο γάλα 1lt μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία, που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια).

2. Είδη ατομικής υγιεινής: μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες.

3. Λοιπά είδη: πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια.

Επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν κάποια από τα παραπάνω είδη, μπορούν να επικοινωνούν είτε με τον αντίστοιχο φορέα είτε με τη Γενική Γραμματεία στα τηλέφωνα: 210-3822077, 3893492, 3821054 και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: [email protected] και με τη ΓΣΕΒΕΕ (κ. Τσιάμη Στέλλα 210-381660 εσωτ. 518).

Οι ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή 210 – 3821054 (Κάνιγγος 20, Αθήνα), αλλά και στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα