Γιώργος Ιωαννίδης: Φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα: η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας ή απλά λούφα και παραλλαγή;

Γιώργος Ιωαννίδης: Φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα: η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας ή απλά λούφα και παραλλαγή;

Η ομιλία του Γιώργου Ιωαννίδη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώθηκε από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σημεία από την ομιλία του Γιώργου Ιωαννίδη, ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο Τμήμα Μελετών του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Η έκταση της αδήλωτης οικονομίας και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αποτελεί ένα πεδίο που έχει ερευνηθεί επιστάμενα τόσο κατά το παρελθόν όσο και σήμερα. Κοινό σημείο του συνόλου της βιβλιογραφίας είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα άτυπης οικονομίας.

Ως εκ τούτου, στο ρητορικό επίπεδο η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτέλεσε μια σταθερά του λόγου των κυβερνήσεων της Μνημονιακής περιόδου. Όμως τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώνουν την στοχοθεσία. Οι μνημονιακές παρεμβάσεις στην φορολογία αύξησαν τα έσοδα αλλά δεν διαφοροποίησαν τον επιμερισμό του φορολογικού βάρους. Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που προκρίθηκαν για την αντιμετώπισή της είχαν ως αποτέλεσμα την διεύρυνση της φοροδιαφυγής.

Η απώλεια εισοδήματος οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των ενεργειών φοροδιαφυγής. Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως η ένταση της φοροδιαφυγής δεν μειώθηκε μετά το πέρας της κρίσης, αντιθέτως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Οι αιτίες που ισχυροποίησαν την φοροδιαφυγή αρχικά μπορεί να ήταν οικονομικές αλλά η διατήρησή αυτών των πρακτικών δεν σχετίζεται με τις οικονομικές συνθήκες.

Μπορούμε να αναμένουμε αύξηση της φοροδιαφυγής σε μια περίοδο κρίσης αλλά ο δρόμος δεν είναι διπλής κατεύθυνσης. Τα πράγματα δεν θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση μόλις αποκατασταθούν συνθήκες οικονομικής ομαλότητας, τουλάχιστον όχι αυτόματα, όχι χωρίς την ενεργό δημόσια παρέμβαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα