Γόρδιος δεσμός η Αλιτάλια

Γόρδιος δεσμός η Αλιτάλια

Περισσότερο κι από δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον της Αλιτάλια, ύστερα από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων

Περισσότερο κι από δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον της Αλιτάλια, ύστερα από μία εβδομάδα εντατικών διαπραγματεύσεων.

Οι υπεύθυνοι της Compagnia Aerea Italiana (Ιταλικής Αεροπορικής Εταιρίας), που θα έπρεπε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των υπαλλήλων της Αλιτάλια, ανακοίνωσαν σήμερα ότι “δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση, από την στιγμή που οι συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης”. 

Ως εκ τούτου, ο διάλογος περιήλθε σε αδιέξοδο, τα οικονομικά δεδομένα που προτείνονται δεν ικανοποιούν τα συνδικάτα, ενώ η ιταλική κυβέρνηση είχε ζητήσει να επιτευθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας εντός της σήμερον. 

Αργά τη νύχτα χθες, οι πιλότοι αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες” τις προτάσεις της εργοδοσίας. Η νέα διοίκηση επέμεινε στη μείωση των μισθών κατά ποσοστό 25% και στον αυστηρό περιορισμό αδειών και ρεπό. Οι υπεράριθμοι υπάλληλοι φέρεται να ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες, χίλοι εκ των οποίων είναι πιλότοι. Ως αυτή την στιγμή, ούτε η μεσολάβηση του Ιταλού υπουργού Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι, κατάφερε να βοηθήσει να ξεπερασθούν τα εμπόδια. 

Έξω από το υπουργείο Εργασίας της Ρώμης αλλά και στο αεροδρόμιο «Φιουμιτσίνο» της ιταλικής πρωτεύουσας, διαδήλωσαν εκατοντάδες -εποχικοί και μη- εργαζόμενοι της Αλιτάλια, ζητώντας από τους υπευθύνους των συνδικάτων cgil cisl και uil να μην υπογράψουν την συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με ηχηρές αποδοκιμασίες των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, κατά την προσέλευσή τους στο υπουργείο. 

“Με οκτακόσια ευρώ το μήνα, με μείωση του μισθού κατά ένα τρίτο, η οικογένειά μου δεν μπορεί να ζήσει” αναγραφόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα πανό των διαδηλωτών. 

Αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στο τοπίο -τονίζουν οι υπεύθυνοι του συνδικάτου ugl- μπορεί να αποφασισθεί, ακόμη και σήμερα, να μπούν στο ταμείο ανεργίας και οι δεκατέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρίας. Μόνη λύση είναι να υπάρξει μια νέα πρόταση για την αγορά της εταιρίας, σε χρόνο -ρεκόρ, ή να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση, με κάποιο συμβιβασμό, μεταξύ της Compagnia Aerea Italiana και των αντιπροσώπων των εργαζομένων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα