Η Χίος αποκτά Κέντρο Έρευνας Μαστίχας – Οι στόχοι

Η Χίος αποκτά Κέντρο Έρευνας Μαστίχας – Οι στόχοι
Εγκαίνια για το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας

Κέντρο Έρευνας Μαστίχας δημιουργείται στη Χίο. Το έργο χρηματοδοτήθηκε στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ, και στο υπόλοιπο 49% από την εταίρους.

Στην προώθηση της έρευνας, αλλά και την παραγωγή προϊόντων μεταποίησης, που προσδίδουν υψηλή αξία σε ένα μοναδικό “γέννημα” του τόπου, τη μαστίχα, αλλά και με αναφορά, σε δεύτερο χρόνο και σε άλλα ανάλογα, με βάση τοπικές πρώτες ύλες, στοχεύει το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 29 Απριλίου στην περιοχή Καλλιμασιά της Χίου.

Στην όλη προσπάθεια μετέχουν ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών της Χίου με 36%, η εισηγμένη Mediterra με 36%, η φαρμακοβιομηχανία Iasis Pharma του Κωνσταντίνου Παχή με 20%, η Pharma Q με αντικείμενο την παραγωγή Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (υπάγεται στον όμιλο της PharmaQ) με 4%, καθώς και η PharmaGnose που αποτελεί εταιρεία-τεχνοβλαστό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε στο 51% του προϋπολογισμού του από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω ΕΣΠΑ, και στο υπόλοιπο 49% από την εταίρους του κέντρου και σε πρώτη φάση έχει στόχο την παραγωγή του μοναδικού στον κόσμο προιόντος από τα Νοτιόχωρα της Χίου με τη δημιουργία φαρμακευτικών σκευασμάτων για την υγεία και την ομορφιά.

Είναι ένα έργο εμβληματικό για τη νησιωτική Ελλάδα που αποδεικνύει ότι οι τοπικές κοινωνίες με πείσμα μπορεί να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα μακρόπνοα” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Α.Ε. Γιάννης Μανδάλας στο χαιρετισμό του στην ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση εγκαινίων στην ανοιξιάτικη Καλλιμασιά, ενάν ονομαστό παραδοσιακό χωριό για τους καπεταναίους που βγάζει και βέβαια για το “μαστίχι”. Ο κ. Μανδάλας, βέβαια, συμπλήρωσε λέγοντας ότι: “Όσο πιο βαθιά κατανοήσουμε τη μαστίχα τόσο καλύτερα θα ανοίξουμε τη διάσταση της υγείας η οποία μας ενδιαφέρει. Η μαστίχα έχει πολλές διαστάσεις (γαστρονομία, ομορφιά, υγεία, βιομηχανία όπως οι βιομηχανικές ρητίνες) όμως πιο ενδιαφέρουσα είναι η διάσταση της υγείας. Θα ξεκινήσουμε με παραφαρμακευτικά προϊόντα που είναι συμπληρώματα διατροφής και αμέσως μετά θα ανέβουμε κατηγορία όπου θα επιτρέπεται να ανεβάσουμε στη συσκευασία ισχυρισμούς υγείας, που θα αναβαθμίσει πλήρως τις τιμές των προϊόντων μας και τη ζήτηση. Για αυτό το κέντρο θα ενισχυθεί από νέους επιστήμονες, με σκοπό να αποτελέσει τη “μήτρα” και το διαβατήριο για δεκάδες νέα προϊόντα που θα ταξιδεύουν τη μαστίχα στα πέρατα του κόσμου” σημείωσε ο Γιάννης Μανδάλας.

Καθώς μάλιστα το Κέντρο αναμένεται να πιστοποιηθεί σχετικά από τον ΕΟΦ με την απόδοση “κλάσης D”, έμφαση θα δοθεί στα προϊόντα υγείας και συγκεκριμένα στην παραγωγή και περαιτέρω ανάπτυξη παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, ιατρικών συσκευών (medical devices), καλλυντικών, λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Κοινή πεποίθηση των Μετόχων και της Διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας στο πάζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της ‘Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, στήριξη Μουσείου Μαστίχας), το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τη Mediterra τα τελευταία 20 χρόνια.

Τιμή σε προβεβλημένους Χιώτες

Κατά, τα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας τιμήθηκε, μάλιστα, ο Sir Μενέλαος Πάγκαλος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της AstraZeneca, ο οποίος κατάγεται από το Βροντάδο της Χίου. Ο ίδιος τόνισε πως το νέο “παιδί” της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού και δήλωσε ότι θα είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια. Στην εκδήλωση τιμήθηκε και και η Γ.Γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Καλογήρου ενώ συμμετείχαν δεκάδες Μαστιχοπαραγωγοί, σημαντικοί εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Εγκαίνια για το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας στη Χίο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας

Η μαστίχα Χίου

Η προσπάθεια, πάντως, ενέχει ένα πολλαπλό στοίχημα. Να αποδείξει ότι σε μια γωνιά του Αιγαίου που το 1922 σημαδεύτηκε από μια σφαγή από την οποία ουσιαστικά ποτέ δε συνηλθε ο τόπος μπορεί να γεννηθούν ιδέες και βέβαια επιστημονική γνώση. Έτσι, με βάση όσα αναφέρονται από την ομάδα της Mediterra και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών σταδιακά, πέρα από τη στελέχωση με επιστήμονες (ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με λαμπρά βιογραφικά) θα επιδιωχθεί με την αξιοποίηση συνεργασιών, μετακλήσεων, συμπράξεων να λειτουργήσει ως μια ”κυψέλη” έρευνας, μελέτης και δοκιμών θα παράξει νέα καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα κι όχι μόνο.

Να σημειωθεί, ότι με βάση όσα αναφέρονται και στο μοναδικό Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, έργο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς η συλλογή και η χρησιμοποίηση της μαστίχας Χίου έχει ιστορία 25 αιώνων, ενώ με απόφαση της UNΕSCO έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς., “Σφραγίδα” της μακραίωνης πορείας αυτής οι αναφορές του Ιπποκράτη για τις φαρμαρμακευτικές της ιδιότητές της αλλά και το μοναδικό παραδοσιακό τραγούδι που υποδέχεται αρμονικά τον επισκέπτη στο Μουσείο Μαστίχας, ένα αποτύπωμα του πώς έχει “μπολιάσει” η μαστίχα συνήθειες και κουλτούρες των κοινωνιών των 24 Μαστιχοχωρίων.

Επενδύσεις 7-8 εκατ. ευρώ έως το 2030

Στο μεταξύ, πέρα από το Κέντρο Έρευνας, η Mediterra, όπως τόνισε στους δημοσιογράφους ο κ. Μανδάλας, δρομολογεί νέα “πράσινη” επένδυση 2 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής της εταιρείας που βρίσκεται σε διπλανό κτίριο με το Κέντρο Έρευνας, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα αλλά και άμεση “συναρμογή” έρευνας, καινοτομίας και παραγωγής.

Επίσης τόνισε πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και έως το 2030 θα τρέξουν επενδύσεις ύψους 7-8 εκατ. ευρώ. Στις προθέσεις της Mediterra, του “εμπορικού βραχίονα” της Ένωσης είναι στηθεί ένας κόμβο ολιστικής εμπειρίας για τη μαστίχα, που πέρα από την έρευνα και τα προϊόντα που ειδφέρουν στην υγεία, θα περιλαμβάνει και γαστρονομία και κέντρο ευεξίας.

Παράλληλα, στο όλο πλάνο και παρά τις δυσκολίες με τους δασικούς χάρτες, προχωρά η προσπάθεια για επέκταση της καλλιέργειας. Έτσι, δημιουργείται ο πρώτος οργανωμένος μαστιχώνας 60 στρεμμάτων βιολογικά καλλιεργούμενος, ανάμεσα στα χωριά Πυργί και Ελάτα. Τα πρώτα 18 στρέμματα είναι έτοιμα μετά και τις διευθετήσεις με τις αρχές καθώς επικρατεί το παράδοξο, το μεν μαστιχόδεντρο να είναι το κύριο δασικό φυτό στη Νότια Χίο, ωστόσο ο χαρακτηρισμός δασών περιοχών με “μαστίχια” δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην καλλιέργεια και την φροντίδα για την παραγωγή.

Πάντως ο κ. Μανδάλας τόνισε πως έχει επανέλθει πλήρως μετά τις τελευταίες πυρκαγιές. Μάλιστα, τα τελευταία πέντε χρόνια καταρρίπτονται ρεκόρ παραγωγών, κάθε χρόνο και καλύτερα. Παράγονται 220 τόνοι (από 90-100 τόνους το 2000), οι οποίοι παραδίδονται στο συνεταιρισμό με τη ζήτηση να ξεπερνά τους 300 τόνους. Εχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια να έχουμε υπερβάλλουσα ζήτηση που μας επιτρέπει να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στην εμπορική μας πολιτική στο εξωτερικό”, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι στην Mediterra βασικός μέτοχος είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με ποσοστό 51%, ενώ συμμετέχουν επίσης με σημαντικά ποσοστά το Zaitech Fund (28,41%) αλλά και η Κορρές με ποσοστό 5,13%. Παράλληλα η Mediterra βλέπει και προς τον αγροτουρισμό.

Το δίκτυο

Στο μεταξύ, λόγω της πανδημίας, υπήρξε μια αναδιάταξη στο εμπορικό δίκτυο καθώς έκλεισαν κάποια καταστήματα Αυτή τη στιγμή τα Mastihashop στην Ελλάδα είναι οκτώ, εκ των οποίων τα δύο λειτουργούν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και τα υπόλοιπα έξι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο εξωτερικό, τα επόμενα βήματα θα γίνουν με άλλους όρους και με τοπικούς συνεργάτες.

Στη λιανική, το βασικό κανάλι είναι τα σούπερ μάρκετ για την κατηγορία προϊόντων κάτω από τη μάρκα ΕΛΜΑ (ποσοστό σημαντικό ίσως και το 39% του τζίρου) ένα άλλο κομμάτι είναι το ελληνικό φαρμακείο (20-25% του τζίρου), τα mastihashop, το ταξιδιωτικό (αεροδρόμιο) και επιλεκτικά HORECA που σημαίνει συγκεκριμένες επιλογές καταστημάτων.

Ο φορέας

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι αναγκαστικός συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1938 με τον ιδρυτικό νόμο 1390 και είναι φορέας αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής μαστίχας Χίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που ευρίσκονται στην νότια Χίο.

Σήμερα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών αριθμεί 4.600 περίπου μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Απασχολεί 60 άτομα μόνιμο προσωπικό και 30 εποχικούς. Οι ποικίλες επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΕΜΧ επηρεάζουν και τους τρεις τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων της Χίου εισφέροντας σημαντικά στη διαμόρφωση του τοπικού ΑΕΠ.

Η Mediterra ιδρύθηκε το 2002 με στόχο να οδηγήσει στην εξωστρέφεια και να αναβαθμίσει εμπορικά το «θείο» προϊόν της μητρικής, που είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ το 2008 εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Ο κύκλος εργασιών το 2022 διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Χίου, είχε τζίρο 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα