Η Κομισιόν βάζει την Ελλάδα στο εδώλιο

Η Κομισιόν βάζει την Ελλάδα στο εδώλιο
Απόφαση της Κομισιόν φέρνει ανατροπές στις συντάξεις MotionTeam

Την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο ζητά από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

H απόφαση της Κομισιόν, που έχει ληφθεί από τις 27 Ιουνίου αλλά έγινε γνωστή τη Δευτέρα, βασίζεται σε οδηγία του 2006 με την οποία απαγορεύονται οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αμοιβές, στους όρους ασφάλισης και στη συνταξιοδότηση.

Η διαδικασία, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και είναι δύσκολο να προβλεθεί το αποτέλεσμα. Μια καταδικαστική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης προς τα “κάτω” για τους άνδρες είτε προς τα “πάνω” για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, το σύστημα ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επαγγελματική ασφάλιση και να διαχωριστεί από την κοινωνική, γεγονός που θα άφηνε περιθώρια για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος στο Δημόσιο Τομέα.

Αξίζει να τονιστεί ότι το θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς καθώς ο κίνδυνος εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης είτε τελικώς-στο χειρότερο σενάριο-να οδηγήσει σε αύξηση των ορίων προς τα πάνω.

Η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο ισχύουν διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης αλλά σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Αυστρία ή η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδιακία εξίσωσής τους, εναρμονιζόμενες με την κοινοτική οδηγία.

Καμία παρασκηνιακή προσπάθεια

Διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας δημοσιεύματα που έκαναν  λόγο για παρασκηνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να καθυστερήσει η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. “Είναι λυπηρό να διακινούνται εικασίες και ερμηνείες και μάλιστα επί ενός τόσο ευαίσθητου θέματος”, είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές και από τη Γ.Σ.Ε.Ε

Για ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό ζήτημα που προκύπτει από την καθυστέρηση στην ενημέρωση του ελληνικού λαού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. Ο Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε την  κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της, εκτίμησε δε ότι λάθη και παραλείψεις θα οδηγήσουν σε ταύτιση της επαγγελματικής με την κοινωνική ασφάλιση.

(Πηγή: www.europa.eu, ΑΠΕ )

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα