Η κρίση του ρυζιού απειλεί τις Φιλιππίνες

Η κρίση του ρυζιού απειλεί τις Φιλιππίνες

Ανησυχία για το ενδεχόμενο πεινασμένοι πολίτες να βγουν στους δρόμους μετά από την εκτόξευση της τιμής του ρυζιού, εκφράζονται στις Φιλιππίνες

Ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο πεινασμένοι πολίτες να βγουν στους δρόμους μετά από την εκτόξευση της τιμής του ρυζιού, εκφράζονται στις Φιλιππίνες, προκαλώντας αναστάτωση στην πρόεδρο Αρόγιο και την κυβέρνησή της, καθώς το σύνολο της περιοχής δείχνει να έχει εισέλθει στην περίοδο της “κρίσης του ρυζιού”.

Η Αρόγιο έχει αποδυθεί σε μία τεράστια εκστρατεία να διασφαλίσει την επάρκεια του ρυζιού στην αγορά, καθώς φοβάται ότι οι διαδηλώσεις θα πρέπει να θεωρηθούν βέβαιες, εάν παρατηρηθούν ελλείψεις, όμως τα έκτακτα μέτρα που πήρε, οδήγησαν στην περαιτέρω αύξηση της τιμής και ενίσχυσαν τη λαϊκή ανησυχία.

Η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρυζιού στον κόσμο, καθώς εισάγει το 10% των ετήσιων αναγκών της στη βασική τροφή των κατοίκων της. Τα μέτρα χαρακτηρίστηκαν αναγκαία από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι στις 20 Μαρτίου τα διαθέσιμα αποθέματα δεν ξεπερνούσαν τις δύο βδομάδες, ενώ η κυβέρνηση έχει ως στόχο να υπάρχουν αποθέματα 30 ημερών για την περίοδο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου που θεωρείται φτωχή σε παραγωγή. 

Η Αρόγιο, στην οποία τα τελευταία χρόνια προσάπτεται διαφθορά και έχει γίνει γνωστή για τις δυναμικές αντιδράσεις της στις απειλές εναντίον της, αντιμετώπισε την «κρίση του ρυζιού» ως μία τέτοια περίπτωση.

Στην αρχή του χρόνου επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ για να διασφαλίσει την εφετινή προμήθεια 1,5 εκατομμυρίου τόνων ρυζιού, προλαβαίνοντας άλλες χώρες που τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των περικοπών στις εξαγωγές από το Ανόι και την Ινδία, ενώ δεσμεύθηκε για περισσότερη χρηματοδότηση στους αγρότες, καταπολέμηση των περιορισμών και απάλειψη του δασμολογίου στις εισαγωγές των ιδιωτών αγοραστών.

Παράλληλα κάλεσε τις αλυσίδες των fast food να μειώσουν στο μισό τις μερίδες που πωλούν και ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις οπλισμένες με Μ16 για να επιτηρούν τις κρατικές πωλήσεις των δημητριακών. 

Ανάμεσα στα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν, ήταν το σημάδεμα, με ανεξίτηλη μελάνι, των δακτύλων των αγοραστών που δικαιούνται φτηνό ρύζι, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάρουν ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που τους αναλογεί, γεγονός που, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Τροφίμων, τον κρατικό εισαγωγέα δημητριακών, φόβισε κάποιους ανθρώπους.

Συγχρόνως όμως δημιουργήθηκε ένα είδος τεχνητής κρίσης, με τους φτωχότερους των πολιτών της χώρας να κάνουν ουρές επί ώρες στις κρατικές αποθήκες διανομής, με αποτέλεσμα να δοθεί ώθηση και στις διεθνείς τιμές, οι οποίες διπλασιάστηκαν εφέτος, ανεβάζοντας το κόστος της χρηματοδότησης του προϊόντος. 

Έτσι, το πρόβλημα του ρυζιού απειλεί και την οικονομία της χώρας, η οποία δήλωσε ότι θα εισαγάγει εφέτος 2,2 εκατομμύρια τόνους, τη μεγαλύτερη ποσότητα της τελευταίας δεκαετίας, ενώ μέχρι στιγμής έχει ήδη εισάγει 1,2 εκατομμύρια τόνους και έχει μία προσφορά για 500.000, που θα υλοποιηθεί στις 17 Απριλίου. 

Σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse, η κυβέρνηση θα χάσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, αν οι εισαγωγές φτάσουν τα 2,6 εκατομμύρια τόνους, τους οποίους θα αγοράσει με τιμές που όλο ανεβαίνουν, και θα το πουλά σε χαμηλότερες τιμές στο εσωτερικό.

Όμως η κατάσταση έχει προκαλέσει φόβους στους καταναλωτές και απειλεί την ομαλότητα στην χώρα καθώς, όπως σχολίασε οικονομολόγος της CIMB-GK Research της Σιγκαπούρης, “δεν μπορείς να καταπολεμήσεις το φόβο προσπαθώντας να εξηγήσεις τα πράγματα”, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής του Ασιατικού Ιδρύματος Ρυζιού, ενός περιφερειακού ερευνητικού κέντρου, παρατήρησε ότι “η πρόεδρος φοβάται ότι εάν δεν κάνει τίποτε, θα κατηγορηθεί ότι δε νοιάζεται, αλλά ίσως το έχει παρατραβήξει”.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα