Καμπανάκι για την ακρίβεια

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin καθώς τα στοιχεία της Eurostat δεν είναι καθόλου ευχάριστα
- 03 Ιουνίου 2008 10:31
Το θέμα των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin καθώς τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Eurostat δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Στην ανάγκη να υπάρξει μια “κοινή προσέγγιση” με στοχευμένα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης που μετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, παράλληλα με τον εορτασμό των δέκα χρόνων του ευρώ.
Η έντονη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου σκίασε την εορταστική ατμόσφαιρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών μελών της ευρωζώνης -που συμμετείχαν στη συνάντηση- απέρριψαν γρήγορα την έκκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί προς την Ευρώπη, να εξετάσει τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο πετρέλαιο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Η γαλλική πλευρά επέμεινε ότι η πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί, με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως “χρειαζόμαστε μια πολιτική απάντηση στην υπάρχουσα κατάσταση”, σημειώνοντας ότι “τουλάχιστον πρέπει να το συζητήσουμε”.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση της Γαλλίας, λέγοντας ότι “δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά”.
Στην ίδια γραμμή ήταν ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες, ο οποίος σημείωσε πως “δεν ήταν καλή ιδέα”, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να μειωθεί η χρήση του πετρελαίου. Τη μικρότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο υποστήριξε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Βάουτερ Μπος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Πέτερ Στάινμπρουκ υποστήριξε πως “δεν πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά και να αναμιχθούμε. Αυτό οδήγησε στο παρελθόν σε λάθη”.
Αλογοσκούφης: “Λύση μέσω κοινής δράσης”
“Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού σε επίπεδο ΕΕ δεν θα πρέπει να έχει να κάνει με τη φορολογία των καυσίμων ή με τις τιμές, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων – μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και όχι μέτρα τα οποία επηρεάζουν τις τιμές”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.
Ο K.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε σε κοινή προσέγγιση στο επίπεδο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, ώστε στους τομείς που δεν λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός, να μπορέσουμε να έχουμε θετικές επιπτώσεις από μειώσεις τιμών”. Επίσης επισήμανε την ανάγκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους άλλους εταίρους μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις εξελίξεις αυτές και να μην παγιωθούν αυτές οι υψηλές τιμές και αυτός ο υψηλός διεθνής πληθωρισμός.
Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι το διεθνές πληθωριστικό σοκ, που οφείλεται στην τιμή του πετρελαίου και στις τιμές των τροφίμων και των πρώτων υλών, έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης και όλες τις οικονομίες του κόσμου, θέμα το οποίο απασχόλησε τη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Eurogroup. “Η επίπτωση δεν είναι ίδια σε όλες τις χώρες, καθώς υπάρχουν χώρες, στις οποίες ο πληθωρισμός έχει ανέβει πιο πολύ από ό,τι σε άλλες, διότι έχουν διαφορετικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, συμφωνήσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους η επίπτωση είναι μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την πολιτική μας”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
(Πηγή: ΑΠΕ)