“Καμπανάκι” για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας – Μήνυμα του ΣΒΕ

Διαβάζεται σε 5'
Εργαζόμενος σε κατασκευαστική
Εργαζόμενος σε κατασκευαστική ISTOCK

Τα θέματα της ενίσχυσης των δράσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας στο φόντο φαινομένων “εσωτερικού ανταγωνισμού” στην ΕΕ είναι μείζονα για την πορεία της.

Όρος επιβίωσης για την ελληνική βιομηχανία είναι η διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγικής βάσης, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του αναπτυσσόμενου σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, γενναιόδωρου πλαισίου επιδοτήσεων και ενισχύσεων για τη βιομηχανία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μιλώντας, στο NEWS 24/7 η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) κυρία Λουκία Σαράντη, σχολιάζοντας τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN και την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη: “Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αποτελεί όρο επιβίωσης για την ελληνική βιομηχανία και αναγκαία προϋπόθεση για την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς μας. Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε για το 2024.

η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η Κομισιόν στο έγγραφο προετοιμασίας για τη Σύνοδο έθετε μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα.

Όπως ανέφερε, ειδικότερα, το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν:  “Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότερες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες”.  “Στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δείχνει μια ισχυρή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για το μακροπρόθεσμο επενδυτικό τους σχέδιο, καθώς αυξάνεται από 28% στο 59% των επιχειρήσεων της ΕΕ μέσα σε ένα έτος”.

Η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου λιγότερο εξαρτώμενου από την ενέργεια και τον άνθρακα μπορεί να είναι επωφελής, αν και συνοδεύεται από προκλήσεις: κατά τη διάρκεια της στροφής, οι αλλαγές στην παραγωγή θα συνεπάγονται απώλειες θέσεων εργασίας, έστω και σε συνθήκες στενότητας των αγορών εργασίας”, υπογράμμιζε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει στο NEWS 24/7 η πρόεδρος του ΣΒΕ, “η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδειξε την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.: Και αυτή την κρίση, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνον όλοι μαζί. Περιμένουμε από την ευρωπαϊκή οικογένεια να λάβει άμεσα τα αναγκαία μέτρα.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του αντικτύπου των τιμών ενέργειας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, έθεσε τα θέματα του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών, της ενίσχυσης των δράσεων για την ενεργειακή κάλυψης τη ΝΑ Ευρώπης αλλά και της άρσης φαινομένων “εσωτερικού ανταγωνισμού” στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι “η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη μιας πραγματικά κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην ενέργεια. Οι ανάγκες της οικονομίας το επιβάλλουν”.

Στην παρέμβασή ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί σε 2 άξονες: Ο πρώτος είναι κοινός προγραμματισμός για τα ενεργειακά δίκτυα με κέντρα παραγωγής γεωγραφικά κατανεμημένα. Και ο δεύτερος είναι ο ενιαίος οικονομικός σχεδιασμός για να υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και να σταματήσει το φαινόμενο της έμμεσης υπονόμευσης των σχεδίων μιας χώρας από άλλες.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι σκόπιμο να προωθηθεί η ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτο, Ισραήλ), τονίζοντας ότι πέρα από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη των υποδομών που ενισχύουν τη διασύνδεση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου θα απασχολήσει αύριο και μεθαύριο, την υπουργική διάσκεψη των κρατών που συμμετέχουν στη Διασύνδεση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central East South East Connectivity – CESEC), η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα.  Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάπτυξη του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου» φυσικού αερίου, όπου στο περιθώριο της Διάσκεψης θα υπογραφεί MoU για την είσοδο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στο project του Κάθετου Διαδρόμου, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Επίσης, στο περιθώριο της CESEC θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) με στελέχη της DG Energy προκειμένου να συζητηθεί η πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «Great Sea Interconnector».  Επίσης, τις εργασίες της CESEC θα απασχολήσει η ανάπτυξη των υπολοίπων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως του υδρογόνου, ανανεώσιμων καυσίμων και δέσμευσης άνθρακα.

Στην διάσκεψη θα συμμετέχουν η Επίτροπος Ενέργειας κα. Κάντρι Σίμσον, καθώς και υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη από την Ιταλία, την Βουλγαρία, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αυστρία, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Τις αντιπροσωπείες των χωρών θα υποδεχθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα