Καμπανάκι ΟΟΣΑ για την ανεργία

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για την ανεργία

Από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Vid)

Για τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βρίσκονται ακόμη μπροστά μας, σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η προειδοποίηση αυτή έγινε με αφορμή την ετήσια έκθεσή του “Προοπτικές Απασχόλησης” που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, εάν “το μεγαλύτερο ποσοστό της αναμενόμενης αύξησης της ανεργίας σημειώθηκε ήδη εντός του 2009 στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία, σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να σημειωθεί εντός του 2010”.

Ο οργανισμός διατηρεί τις δυσοίωνες προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου που κάνουν λόγο για πρωτοφανή μέσο όρο ανεργίας που θα αγγίξει μέχρι και το 10% στα τέλη του 2010, στις 30 χώρες της ζώνης του ΟΟΣΑ, παρά τις ελπίδες ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια, από τα τέλη του 2007 μέχρι τα τέλη του 2010, ο αριθμός των ανέργων θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια. Η δραματικότερη αύξηση της ανεργίας αναμένεται να καταγραφεί στην Ισπανία και την Ιρλανδία όπου το ποσοστό, ύστερα από μία δεκαετία βελτίωσης, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 19,8% και 15,1% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας που τη δεκαετία του 1990 κυμαινόταν μεταξύ του 4-6%, αναμένεται να φτάσει το 10%, στη δε Γερμανία το 11,8%, στη Γαλλία το 11,3% και το 10,5% στην Ιταλία, πάντα μέχρι το τέλος του 2010.

“Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι “η μεγαλύτερη αυτή αύξηση της ανεργίας να λάβει έναν δομικό χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση”, μεταφραζόμενη σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των προβλημάτων υγείας, της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.

Η ζώνη του ΟΟΣΑ περιλαμβάνει 23 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης την Αυστραλία, την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η μεγαλύτερη ανεργία των τελευταίων 14 ετών στη Μ. Βρετανία

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία,ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία είχε αυξηθεί στο τέλος Ιούλιου κατά 210.000 που σε ποσοστό ανέρχεται στο 7,9%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 2.47 εκατομμύρια.

Οι 210.000 επιπλέον άνεργοι, που καταγράφηκαν τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν, δημιουργήθηκαν παρά τις ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο αριθμός των ανέργων ηλικίας από 16 μέχρι 24 ετών αυξήθηκε από 928.000 σε 947.000, που αποτελεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία για τις ηλικίες αυτές το 1992 και σημαίνει ότι ένας στους πέντε νέους είναι χωρίς εργασία.

Με την ανεργία σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995,ο υπουργός Απασχόλησης Τζιμ Νάϊτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα