“Καρότο και μαστίγιο” για τη διασύνδεση των POS

Διαβάζεται σε 6'
“Καρότο και μαστίγιο” για τη διασύνδεση των POS
POS istockphoto

Εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός και αρθούν οι όποιες δυσκολίες, υπάρχει ο κίνδυνος την 1η Μαρτίου 2024, οι επιχειρήσεις λιανικής της χώρας να έχουν εγκαταστήσει τις νέες συσκευές αλλά αυτές να μη λειτουργούν όπως απαιτείται.

Συνεχή μηνύματα στέλνει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αιχμή τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές. Η όλη εξέλιξη έχει θέση κεντρική στην προσπάθεια για αύξηση των φορολογικών εσόδων και διασφάλισης τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιλέγει πολιτική “καρότου και μαστιγίου”. Έτσι, στις 8/2 τους εκπροσώπους των εταιρειών των POS, των ταμειακών μηχανών και των τεχνικών εγκατάστασης αυτών συνάντησε  ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή. Στόχος της συνάντησης ήταν από την μια να δρομολογηθούν όλες οι ενέργειες που απομένουν με στόχο την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και από την άλλη να υπάρξει επιτάχυνση όπου απαιτείται.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η καθημερινή πλέον συνεργασία μέσω της μικτής επιτροπής των στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και των εκπροσώπων των παραπάνω εταιριών, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οποιαδήποτε ζητήματα προκύπτουν κατά την υλοποίηση αυτής της πολύ σύνθετης μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στέλνεται κι ένα μήνυμα ‘μηδενικής ανοχής. Συγκεκριμένα, με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις στις εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS), που δεν θα αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, ημέρα που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

“Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων” αναφέρουν στελέχη του ΥΠΕΘΟ.

Βέβαια, με βάση στελέχη της αγοράς, υπάρχει σημαντικός βαθμός τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο όγκος δουλειάς είναι μεγάλος και τα χρονικά περιθώρια στενά. Όπως αναφέρεται, το έργο της διασύνδεσης είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο που προϋποθέτει την συνεχή συνεργασία και συντονισμό δεκάδων εταιριών για την αναβάθμιση λογισμικών και την διασύνδεση συστημάτων 400.000 POS και ισόποσων ταμειακών μηχανών.

Βαρύ πρόστιμο

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να μην δεχτεί άλλες καθυστερήσεις. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες το πρόστιμο για μη συμμόρφωση εξετάζεται να είναι πολύ βαρύ και να ξεκινά ακόμη και  από  τα 200.000 ευρώ και να κλιμακώνεται σε 300.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Η πρόοδος

Πάντως, η  πρόοδος που έχει ήδη γίνει είναι σημαντική καθώς από πλευράς Υπουργείου και ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετό διάστημα 11 νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες που απαιτούνταν προκειμένου το έργο να προχωρήσει.

Αναλυτικά:

  • τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους.

  • Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης.

  • Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα) και δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή με την συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων όλων των φορέων με στόχο τον συντονισμό και την καλύτερη οργάνωση της πορείας του έργου.

  • Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε, κατά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, πως «η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί έργο-ορόσημο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Τόνισε επίσης πώς «πρόκειται για έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης όπου η τυχόν μη υλοποίηση του θα οδηγήσει στη διακοπή της χρηματοδότησης. Το έργο της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί πάση θυσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως «σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την διακοπή, έστω και εν μέρει, της χρηματοδότησης της χώρας  από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ένα έργο μάλιστα που είναι προς όφελος της κοινωνίας και θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όλοι επομένως πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «η πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε ένα έργο το οποίο είναι απαίτηση της κοινωνίας, πρακτική ανάγκη αλλά και θα βοηθήσει ουσιαστικά την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, είναι δεδομένη». Συμπλήρωσε δε πως «αναγνωρίζουμε την δυσκολία του εγχειρήματος αλλά από την άλλη περιμένουμε να μας δοθεί χειροπιαστή απόδειξη ότι όλοι οι φορείς της αγοράς θέλουν να έχουν έναν εποικοδομητικό ρόλο ώστε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί  και  μέσα στους καθορισμένους χρόνους. Με αυτό το στόχο εντατικοποιούμε τους ρυθμούς για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μονόδρομος· δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και αυτό το μήνυμα θελήσαμε να περάσουμε σήμερα».

Πάντως κι από την Πάτρα, που βρέθηκε το Σαββατοκύριακο, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «η παρουσία μου διά ζώσης στην Πάτρα εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με τις οικονομικές υπηρεσίες, και ίσως ιδιαίτερα την ΑΑΔΕ, αλλά κυρίως με τους συμπολίτες μας στην πραγματική καθημερινότητα. Διότι είναι πολύ σημαντικό για το Υπουργείο να παρακολουθεί άμεσα το τι συμβαίνει στην αγορά, καθώς η εφαρμογή μιας σειράς από πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον οικονομικό και φορολογικό τομέα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Εννοώ μεταρρυθμίσεις που έχουμε εισάγει π.χ. για τα τιμολόγια και την υποχρεωτική καταχώρησή τους στην πλατφόρμα myDATA, την καθολική χρήση POS στη λιανική και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές κ.λπ. Προσπαθούμε, λοιπόν, να έχουμε σαφή εικόνα, ανά πάσα στιγμή, για το πώς λειτουργούν στην πράξη τα νέα εργαλεία και συστήματα, τα οποία βεβαίως μας βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ φυσικά θέλουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπό τους, τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύπτουν κατά την εφαρμογή τους. Άλλωστε, μόνον έτσι θα μπορέσουμε, στην πράξη και ‘πάνω στη βράση’ -όπως το λέει ο ελληνικός λαός- να δώσουμε λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το χαρακτήρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και τις κινητοποιήσεις στον δικηγορικό κλάδο ενάντια στα POS, την παρατεταμένη αποχή κ.λπ. ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω πως κανένας πλέον δεν δικαιολογείται να επιμένει σε οποιαδήποτε αντίδραση κατά του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα μετά από τις βελτιώσεις και τροποποιήσεις που ενσωματώσαμε ως αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αλλαγές ζητήθηκαν από τους δικηγόρους.

Ο νέος φορολογικός νόμος είναι λογικός και είναι αναλογικός. Είναι δίκαιος, πάνω από όλα, διότι θέτει επιτέλους ένα τέρμα στην αντιμετώπιση μισθωτών και συνταξιούχων σαν υποζύγια, εφόσον ήταν εντελώς άδικο το να πληρώνουν αυτοί υψηλότερους φόρους κατά μέσον όρο από ό,τι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα το νέο φορολογικό πλαίσιο είναι δίκαιο διότι αξιοποιεί την κοινή εμπειρία. Η φορολογική μεταρρύθμιση, όπως και η συμμόρφωση όλων μας με το νόμο, αποτελούν συνταγματική επιταγή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα