Κλίμα σύγκλισης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών

Κλίμα σύγκλισης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών

Πρόοδος σε δημοσιονομικά, ασφαλιστικό και “κόκκινα” δάνεια σημειώθηκε, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Βρέθηκε λύση και για το κούρεμα των οφειλών του δημοσίου σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα

Σύγκλιση απόψεων και πρόοδος τόσο σε δημοσιονομικά, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια επιφύλαξε η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και υψηλόβαθμων στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Η συνάντηση της Δευτέρας που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ, είχε από ότι φαίνεται μια πρώτη θετική κατάληξη καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού φαίνεται πως υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, η ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι “σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στους “αριθμούς” που έβγαλαν τα τεχνικά κλιμάκια. Δηλαδή πόσοι είναι οι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους, ποια είναι πραγματική δαπάνη για τις συντάξεις και ποια είναι η στόχευση για τα προγράμματα ενεργοποίησης της απασχόλησης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας” και συμπλήρωσε: “οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας”.

Επί της ουσίας στην συνάντηση της Τρίτης μένει να συζητηθεί και η προνομοθέτηση των μέτρων, δηλαδή, ποιο θα είναι το τελικό κενό που θα πρέπει να καλύψουν τα μέτρα σχετικά με τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου.

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι “βρέθηκε λύση για το κούρεμα των οφειλών του δημοσίου”.

Πρόοδος και στα θέματα του υπουργείου Εργασίας 

“Υπήρξε κάποια πρόοδος σήμερα” δήλωσε από την πλευρά του και υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν το πρωί της Τρίτης στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα