Γιώργος Κοντογιάννης: Η συρρίκνωση του πληθυσμού πολλών Δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας ενέχει κινδύνους “ερημοποίησης”

Γιώργος Κοντογιάννης: Η συρρίκνωση του πληθυσμού πολλών Δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας ενέχει κινδύνους “ερημοποίησης”

Η παρέμβασ του Γιώργου Κοντογιάννη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Παρακάτω αποσπάσματα από την παρέμβαση του Γιώργου Κοντογιάννη, δρ. Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

1. Ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά την περίοδο 2011-2021 κατά 4% (κατά 445.000 άτομα) και θα συνεχίσει να μειώνεται (πιθανότατα κατά 1,5 εκατομμύριο έως το 2050). Παράλληλα, γερνά και θα συνεχίσει να γερνά.

2. Η Απογραφή του 2021 έδειξε ότι κατά την περίοδο 2011-2021 οι περισσότεροι από τους Δήμους της χώρας που παρουσίασαν σημαντική μείωση του πληθυσμού βρίσκονται στον ηπειρωτικό χώρο (αγροτικές, ορεινές και ημιορεινές περιοχές), ενώ αποτελούν ταυτόχρονα τις πιο γηρασμένες περιοχές της χώρας. Αντίθετα, τον πληθυσμό τους διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό Δήμοι που βρίσκονται περιμετρικάμεγάλων αστικών κέντρων (κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) και Δήμοι σε τουριστικές περιοχές (κυρίως του Αιγαίου).

3. Η συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού πολλών Δήμων της ηπειρωτικής Ελλάδας ενέχει κινδύνους «ερημοποίησης» που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στη χώρα. Είναι προφανές ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και σε άλλους τομείς της οικονομίας (πέραν του τουρισμού) ώστε να επιτευχθεί η δημογραφική τόνωση πληθυσμιακά συρρικνούμενων περιοχών.

Είναι αναγκαίο να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες των Δήμων αυτών, με στόχο την προσέλκυση νεανικού πληθυσμού και να ενισχυθεί το κράτος πρόνοιας για την εξασφάλιση ενός ικανού δικτύου προστασίας των ηλικιωμένων και υπερηλίκων κατοίκων τους.

Περαιτέρω, πρέπει να ανακοπεί η φυγή των νέων προς το εξωτερικό και να γίνουν προσπάθειες επιστροφής κάποιων εξ αυτών που μετανάστευσαν κατά τη δεκαετία του 2010. Η ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση κάποιων μεταναστών και προσφύγων μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση της γήρανσης, να καλύψει ελλείψεις στην αγορά εργασίας και να αποτελέσει μια λύση για την «ερημοποίηση». Η ενίσχυση της γονιμότητας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και τη διευκόλυνση της εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (γονικές άδειες, δομές φύλαξης παιδιών). Τέλος, τα προσδόκιμα επιβίωσης στη χώρα μας αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος υγείας μας κυρίως όσον αφορά στην ελλιπή διάγνωση, πρόληψη και περίθαλψη των χρόνιων παθήσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα