Κραυγή αγωνίας για την Αφρική

Κραυγή αγωνίας για την Αφρική

Εκκληση έκανε ο ΟΗΕ, να εξευρεθούν 500 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των αναγκών χιλιάδων ανθρώπων στην Μαύρη Ήπειρο

Εκκληση έκανε σήμερα ο ΟΗΕ, να εξευρεθούν 500 εκατομμύρια δολάρια ικανά να χρηματοδοτήσουν τις “επείγουσες ανάγκες” χιλιάδων ανθρώπων στη Μαύρη Ηπειρο, ενώ πολλά τρόφιμα ανατιμώνται αισθητά, υπονομεύοντας όμως κατ’αυτόν τον τρόπο και την κοπιώδη αναπτυξιακή προσπάθεια πολλών κυβερνήσεων και “τινάζοντας στον αέρα” τον στόχο, η φτώχεια των τελευταίων ετών σε πολλά αφρικανικά κράτη να παταχθεί.

Η έκκληση διατυπώθηκε στο τέλος της σύσκεψης, που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από την “Αφρικανική Ομάδα Καθοδήγησης”, σε μία προσπάθεια να επανεκτιμηθούν οι στόχοι που έθεσε “Η Διακήρυξη της Χιλιετίας”, πρωταρχικώς δε το 2015 να μειωθεί δραστικότατα ο αριθμός των Αφρικανών που επιβιώνουν όπως όπως -με ένα δολάριο και λιγότερο από αυτό- καθημερινά. 

“Υπάρχουν, πάντως, λόγοι για να αισιοδοξούμε διαπιστώνουμε πολλάκις πλήρη επιτυχία -χάρη σε σωστές πολιτικές και εξειδικευμένα προγράμματα, που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις με δύναμη, αλλά και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας όπως διαπιστώνουμε και τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας”, συμφωνήθηκε από την Ομάδα εργασίας στο τέλος της σύσκεψης αυτής.

Από πολλά πλούσια κράτη ζητήθηκε να περικόψουν τους δασμούς στα αγροτικά προϊόντα της Αφρικής καθώς και να διευκολύνουν την πρόσβαση των φτωχών στις διεθνείς αγορές των τροφίμων. Ζητήθηκε, επίσης, η επίσπευση των διεξαγόμενων πολυμερών διαπραγματεύσεων εμπορικού χαρακτήρα. 

Παράλληλα τονίστηκε ότι, η ανατίμηση τροφίμων παρακωλύει τον διεξαγόμενο αγώνα να μειωθεί, με τρόπο δραστικό, ο υποσιτισμός σε όλη την Αφρική. Στην ίδια Ομάδα εργασίας συμμετέχουν: εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του Ο.Ο.Σ.Α., της Αφρικανικής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), της Ισλαμικής Τράπεζας για την ανάπτυξη, και, τέλος, αντιπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για την ανάπτυξη.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα