Με “μαξιλάρι” και “αέρα” δημοσιονομικών εσόδων η κίνηση για εξαγορά των ακριβών ευρωπαϊκών δανείων

Διαβάζεται σε 3'
Άνοδος μετοχών
Άνοδος μετοχών ISTOCK

Εστάλη στον ESM το ελληνικό αίτημα για αποπληρωμή, που πάντως, θα βασιστεί στο “μαξιλάρι” ρευσότητας.

Να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές αλλά και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ολικής επαναφοράς στην ευρωπαϊκή κανονικότητα στοχεύει η κυβέρνηση με το πλάνο για νέες κινήσεις εξαγοράς των ακριβών ευρωπαϊκών δανείων.

Όλα αυτά βέβαια με  τις “πλάτες” της πολύ καλής δημοσιονομικής πορείας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά έσοδα από ΦΠΑ, που όπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, τροφοδοτεί την ακρίβεια,  αλλά και τα κρατικά ταμεία, σε βάρος των φορολογουμένων, αλλά και το περιώνυμο ‘μαξιλάρι” που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συντήρησε με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019. Να σημειωθεί ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύει την προσπάθεια της πρόωρης εξαγοράς καθώς πέραν από την καλή εικόνα των ελληνικών ομολόγων, ευνοεί την ευέλικτη διαχείριση του “μαξιλαριού”.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατέθεσε αίτημα για νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, ύψους 5,29 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το 2026 και το 2027.

Είναι η τρίτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF το 2022 και το 2024 με κεντρικό στόχο να μειωθεί το ύψος του χρέους να αρχίσει όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος .  Ειδικότερα η χώρα αποπλήρωσε το 2022 πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της ενώ  τον περασμένο Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025 ύψους 5,3 δις ευρώ.

Επισημαίνεται ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δις. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως τα 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,412%.   Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.

Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την εβδομάδα που πέρασε στο συνέδριο της Καθημερινής «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», σε συζήτηση με θέμα «Τα επόμενα 50 χρόνια είναι ασφαλής η Δημοκρατία; Είναι η Ελλάδα μεταρρυθμίσιμη;», ανέφερε ότι «η χώρα μετά την οιωνεί χρεωκοπία του 2010 πήρε ένα τεράστιο δώρο: Τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια 289 εκατ. ευρώ σε αναχρηματοδότηση του χρέους με χαμηλό επιτόκιο».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με ένα διαρκές 2% πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα 50 χρόνια, το δημόσιο χρέος μπορεί να επιστρέψει στο 60% του ΑΕΠ. «Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Ο διοικητής της ΤτΕ κατέληξε λέγοντας ότι «ελπίζω να μην αυτοκτονήσουμε στο μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια ρύθμιση του χρέους που έγινε» ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα