Με την άδεια της ΡΑΕ

Λογικές βρίσκει τις προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις στους λογαριασμούς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
- 23 Νοεμβρίου 2007 13:39
Λογικές βρίσκει τις προτάσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις στους λογαριασμούς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ φέρεται να υποστηρίζει το αίτημα του επικεφαλής της Επιχείρησης Τ.Αθανασόπουλου για μεσοσταθμικές αυξήσεις 21,7%, αλλά σε ορίζοντα τριετίας και όχι από την 1η Δεκεμβρίου που ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ.
Μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Μιχάλης Καραμανής αναγνωρίζει την ανάγκη για εξορθολογισμό των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ωστόσο σημειώνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου. Η τελική απόφαση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια είναι του υπουργού Ανάπτυξης Χρ.Φώλια.
Οι αυξήσεις που προτείνει η ΔΕΗ είναι:
Χαμηλή τάση
Στο οικιακό τιμολόγιο:
– Για τετράμηνη κατανάλωση από 0 – 800 κιλοβατώρες 10%.
– Από 801 – 2000 κιλοβατώρες 20%.
– Από 2001 κιλοβατώρες και πάνω 30%.
– Για τους πολύτεκνους 10%.
– Για το εμπορικό τιμολόγιο προτείνεται αύξηση 20 % και για το βιομηχανικό 22%.
Μέση τάση
Η πρόταση είναι αύξηση 20% στο εμπορικό και 22% στο βιομηχανικό.
Και στην υψηλή τάση 30%.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την επιβολή ρήτρας καυσίμων, ώστε οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να αντανακλώνται στα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Τα τιμολόγια και η προοπτική διαχωρισμού επιμέρους δραστηριοτήτων της ΔΕΗ (έχει παραπεμφθεί σε περαιτέρω μελέτη ύστερα από συμφωνία με τη ΓΕΝΟΠ) είναι ο πρώτος από τους πέντε άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Π.Αθανασόπουλος στους θεσμικούς επενδυτές.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη:
– Νέα στρατηγική στην παραγωγή ηλεκτρισμού με απόσυρση παλαιών μονάδων και επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για κατασκευή νέων, ισχύος 3700 μεγαβάτ στην περίοδο 2010 – 2014.
Άλλα 1,3 δισ. θα επενδυθούν για κατασκευή νέων μονάδων στα νησιά και διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο. Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος, ενόψει απελευθέρωσης της αγοράς, προβλέπεται να πέσει στο 70% το 2014.
– Βελτίωση της αποδοτικότητας. Όπως επισημαίνεται, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική έχει αυξηθεί κατά 200% τα τελευταία 20 χρόνια, το δίκτυο παρουσιάζει ήδη σημάδια υπερφόρτωσης και αν ακολουθηθούν οι συνήθεις ρυθμοί επενδύσεων, όλοι οι υποσταθμοί του λεκανοπεδίου θα παρουσιάσουν υπερφόρτωση το 2012.
Η ΔΕΗ έχει το δεύτερο χειρότερη δείκτη διακοπών στην Ευρώπη (252 λεπτά το χρόνο ανά πελάτη) και σημαντικές καθυστερήσεις στις νέες συνδέσεις.
Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 2,8 δισ. στο δίκτυο διανομής, 1 δισ. ευρώ για συστήματα τηλεχειρισμού και αλλαγή των μετρητών και 1,35 δισ. στα δίκτυα μεταφοράς, ως το 2014.
Οι τελικοί στόχοι περιλαμβάνουν μείωση των διακοπών από 252 σε 130 λεπτά, και του χρόνου εξυπηρέτησης για απλές παροχές, από 17 σε 11 ημέρες.
– Νέες πηγές εσόδων, που θα προέλθουν από την αύξηση του μεριδίου αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές στο 20% ως το 2012, με επενδύσεις ύψους 1,95 δισ. ευρώ, από τη δραστηριοποίηση στη ΝΑ Ευρώπη, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τη διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου με εξαγορά του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
-Ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας.