Μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί το έλλειμμα της ΔΕΗ

Μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί το έλλειμμα της ΔΕΗ
Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης Eurokinissi

Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Ποιους στόχους έθεσε για τους επόμενους μήνες. Σε άλλο μήκος κύματος ο απερχόμενος Μ. Παναγιωτάκης ο οποίος βλέπει... "λαμπρές προοπτικές"

Τον διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, καθώς και τον διορισμό πέντε νέων μελών που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνέλευσης των μετόχων, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ταμειακό πρόβλημα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα δωδεκαμήνου που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου μετά από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ. Να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά”.

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. “Πρώτα από όλα όμως πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση”.

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι “τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούριο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης”.

Άλλη εικόνα περιγράφει ο Παναγιωτάκης

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του επεσήμανε ότι τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα ωστόσο τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Όπως είπε ότι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. “Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μιας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση”.

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: “Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας”.

Φάμελλος: Επιβεβαιώνεται η απέχθεια της κυβέρνησης προς τους κανόνες διαφάνειας

Την «απαίτηση/αναγκαιότητα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία ακρόασης από την διακομματική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής», για την επιλογή του νέου προέδρου της ΔΕΗ, διατυπώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σε δήλωσή του, με αφορμή την επιλογή του νέου προέδρου και ΔΣ της ΔΕΗ, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος τονίζει ότι «σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος δικαστικής ακύρωσης του διορισμού λόγω μη τήρησης του τύπου που προβλέπεται από το νόμο (Κανονισμός της Βουλής) και προσθέτει: «Ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε επισημάνει αυτήν την αναγκαιότητα λαμβάνοντας υπόψη και την τυπική κοινοβουλευτική υποχρέωση, αλλά και τα ουσιαστικά πολιτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά που έχει η διατύπωση γνώμης από τη Βουλή».

Τονίζει δε, ότι «επιβεβαιώνεται κάθε μέρα η απέχθεια της νέας κυβέρνησης προς τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες διαφάνειας της χώρας μας».

Όπως σημειώνει, «δεν υπάρχουν περιθώρια υποτίμησης της διαφάνειας και προχειρότητας που θα αφήσει σκιές και ανοιχτά ερωτηματικά στη νέα διοίκηση και στην ίδια την εταιρεία» και προσθέτει ότι στην περίπτωση μη τήρησης της διαδικασίας, «πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα παραβίασης ενός βασικού κοινοβουλευτικού κανόνα διαφάνειας και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και κίνδυνοι για τη νομική κατοχύρωση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ». Καταλήγοντας τονίζει ότι «σε αυτή την χρονική στιγμή η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να προσθέσει ακόμα ένα πρόβλημα στη ΔΕΗ μαζί με το κρεσέντο κινδυνολογίας των κκ Χατζηδάκη και Στάσση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα