Μείωσαν μισθούς ακόμα και κατά 28% μέσω συμβάσεων

Μείωσαν μισθούς ακόμα και κατά 28% μέσω συμβάσεων

Με μειώσεις μισθών που ξεπέρασαν και το 22% που προβλέπει ο νόμος για τις κατώτατες αμοιβές βρέθηκαν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι. Νέα μέτρα μας χτυπούν την πόρτα το καλοκαίρι (Vid)

Απολύσεις, κλείσιμο φορέων, μειώσεις μισθών, περικοπές σε όλες τις λειτουργικές δαπάνες, στην παιδεία, την υγεία και την άμυνα και παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων τα νέα μέτρα που θα πρέπει να αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο.

Τα νέα αυτά μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά δηλαδή 3% του ΑΕΠ, ενώ ο φόβος για επανάληψη του περσινού Ιουνίου με τα εκτεταμένα επεισόδια είναι υπαρκτός στην κυβέρνηση.

Εν αναμονή των νέων μέτρων και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν κάνει βουτιά της τάξεως του 28% με τη μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε ατομικές.

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να κάνουν μειώσεις στους μισθούς με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, σύμφωνα με την "Ημερησία", αγγίζουν το ποσοστό του 98,5%.

Αναλυτικά το 71,6% των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μειώσεις (οι 2.774) ήταν στην Αθήνα και το 9,67% (375 ) στην κεντρική Μακεδονία για το 20,67% των εργαζομένων (4.190 άτομα).

Μέσα σε ενάμιση μήνα από τη ψήφιση του νέου νόμου για τις συμβάσεις (από τις 14 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας, συνολικά 3.875 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις της τάξης του 8% έως 35% των μισθών, ενώ από αυτές οι 3.817, δηλαδή το 98,5%, καθόρισαν νέους μισθούς με ατομικές συμβάσεις για το 86,61% των εργαζομένων (17.557).

Οι μειώσεις των μισθών κυμάνθηκαν από 20% έως 28%, δηλαδή πάνω από το 22% που προβλέπει ο νόμος για τις κατώτατες αμοιβές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

SHARE:

24Media Network