Μέσω τράπεζας οι πληρωμές των ενοικίων – Τι αλλάζει

Διαβάζεται σε 5'
Μέσω τράπεζας οι πληρωμές των ενοικίων – Τι αλλάζει
Alexandros Michailidis / SOOC

‘Ηδη, εφόσον μια επιχείρηση νοικιάζει ένα ακίνητο θα πρέπει να καταβάλει ψηφιακά το μίσθωμα, μια και διαφορετικά δεν εκπίπτει ως έξοδο.

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο προωθεί την υποχρεωτική πληρωμή κάθε ενοικίου μέσω τραπεζικού συστήματος. Κι αυτό την ώρα που έχει ήδη ανακοινωθεί πριν το Πάσχα από τον Πρωθυπουργό το μέτρο επιστροφής ενοικίου, με την καταβολή να προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιστροφή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται αυτόματα, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή, για φέτος θα ισχύσουν τα εισοδήματα του 2024. Το ποσό που επιστρέφεται αντιστοιχεί στο 1/12 του δηλωθέντος ετήσιου ενοικίου, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ ανά κατοικία.

Βέβαια η επιλογή των λεγομένων μαύρων ενοικίων, φαινόμενο το οποίο είτε με το “καρότο’ των επιδομάτων, είτε με το “μαστίγιο” των υποχρεωτικών ψηφιακών πληρωμών επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει, είναι μονόδρομος για πολλούς ενοικιαστές.

Κι αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούν να βρουν ένα καλύτερο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα να απομειώσουν και το μίσθωμα τους. Άρα τελικά μένει να φανεί αν τα 800 € είναι περισσότερα από τυχόν έκπτωση που τυγχάνουν από την καταβολή μαύρο ενοικίων.

Οι πληρωμές

Με το νέο, πάντως, πλαίσιο για τις ψηφιακές πληρωμές των ενοικίων αλλά και τα επιδόματα, οι ενοικιαστές αποκτούν κίνητρο να απαιτούν τη δήλωση του πραγματικού ποσού που καταβάλλουν. Την ίδια ώρα για τους ιδιοκτήτες “στενεύει”, κάπως ο κλοιός, καθώς με το σχετικό ψηφιακό μητρώο που στήνεται παρέχεται η δυνατότητα διασταυρώσεων με βάση δεδομένα για τα μισθωτήρια συμβόλαια, τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Έτσι, με βάση το σχεδιασμό, από το 2026, κάθε ενοικιαστής δε θα μπορεί να δίνει στο “χέρι”, το ενοίκιο, ακόμη κι όταν δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Κι αυτό γιατί, σήμερα, εάν το ενοίκιο είναι πάνω από τα 500 ευρώ υποχρεούται να το καταβάλλει μέσω τραπέζης, ένεκα του ορίου πληρωμών με μετρητά.

Πλέον, βέβαια, και για χαμηλότερα ποσά, θα υποχρεούται να καταβάλει το ποσό που αναγράφεται στο μισθωτήριο αποκλειστικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη, εφόσον μια επιχείρηση νοικιάζει ένα ακίνητο θα πρέπει να καταβάλει ψηφιακά το μίσθωμα, μια και διαφορετικά δεν εκπίπτει ως έξοδο. Το ίδιο πρότυπο μεταφέρεται πλέον και στις ιδιωτικές μισθώσεις, καθιστώντας τις πληρωμές με μετρητά ουσιαστικά άκυρες για την Εφορία.

Το σήμα του Κ. Πιερρακάκη

Μάλιστα, την υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών προανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 3ου Real Estate Conference του Capital.gr και του Forbes Greece.

«Θέλουμε να εφαρμόσουμε πρόσθετα ψηφιακά μέσα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, αναφερόμενος στην υποχρεωτική πληρωμή του ενοικίου μέσω των τραπεζών. Ειδικότερα, για το μέτρο αυτό είπε ότι «θα το επικοινωνήσουμε σύντομα με λεπτομέρειες». Ο Υπουργός διεμήνυσε ότι υπάρχει η πρόθεση να ενεργοποιηθούν πολλά ψηφιακά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εικόνα για τις πληρωμές ενοικίων

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία των περσινών φορολογικών δηλώσεων του 2024 (για το φορολογικό έτος 2023), όπως τα έχει δημοσιοποιήσει το οικονομικό επιτελείο:

: – 1.188.345 νοικοκυριά δήλωσαν δαπάνη ενοικίου (κύρια ή φοιτητική κατοικία).

Από τα 1,18 εκατ. νοικοκυριά:

– 1.092.901 δήλωσαν δαπάνη κύριας κατοικίας.

– 83.733 δήλωσαν φοιτητική κατοικία.

– 11.711 δήλωσαν και τις δύο περιπτώσεις.

Η συνολική δαπάνη για ενοίκια αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανά νοικοκυριό διαμορφώνεται στα 3.058 ευρώ ή 255 ευρώ.

Τα “μαύρα”

Πάντως η ηλεκτρονική πληρωμή του ενοικίου δεν μπορεί, μονομιάς, να αφανίσει τα “μαύρα” μισθωτήρια. Μια και πολλοί ενοικιαστές και ιδιοκτήτες εκτιμάται ότι θα συμφωνούν σε ένα αληθοφανές χαμηλότερο ποσό κι έτσι το “παραπάνω” από το “φανερό”, που καταγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο, θα συνεχίζει να δίνεται στο χέρι.

Ερώτημα επίσης μπαίνει για όσους και όσες δεν είναι εξοικειωμένοι και εξοικειωμένες με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Παράλληλα, πολλοί μικροϊδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν σε λογική “λογιστηρίου” ώστε να μη χάνουν πληρωμές και βέβαια να μην αντιμετωπίσουν πρόστιμα για μη συμμόρφωση.

Άλλωστε, με βάση πληροφορίες, θα προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις. για όσους και όσες δεν τηρούν τον κανόνα για ψηφιακές πληρωμές των ενοικίων. Υπενθυμίζεται κάτι που ισχύει στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Εκεί μπαίνει πρόστιμο 10% επί του τιμήματος σε όσους και όσες εξοφλούν εκτός τραπεζικού συστήματος. Το ελάχιστο πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τις 500.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται μέχρι και ακύρωση συμβολαίου για περιπτώσεις πληρωμής με μετρητά.

Προσφορά στέγης

Την ίδια ώρα, στην παρέμβασή του, χθες, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη διαδικασία καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου και όλων των assets που έχει στη διάθεση του το κράτος. «Υπάρχει μεγάλος κρυμμένος πλούτος» είπε ο Υπουργός. «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και πολύ γρηγορότερα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός» πρόσθεσε. «Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τεράστιες αξίες».

Ο Υπουργός, επίσης, έκανε λόγο για αξιοποίηση των assets όλων των ανενεργών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων θα προκύψει μια μεγάλη δεξαμενή ακινήτων. Όπως υπενθύμισε, είναι προς κατάθεση το σχετικό νομοσχέδιο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές.

Για το μεγάλο ζήτημα της στέγης, ο κ. Πιερρακάκης εστίασε στην ανάγκη αύξησης της προσφοράς λέγοντας πως εξετάζονται διάφορες προτάσεις για τα ακίνητα. «Χρειάζονται ρυθμίσεις για να πέσουν ακίνητα στην αγορά, χρειάζεται να σπάσουν αυγά και αυτό θα γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης»ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα