Μικρή υποχώρηση στην τιμή πετρελαίου

Υποχωρούν, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα το απόγευμα
- 09 Ιουνίου 2008 18:52
Υποχωρούν, αλλά παραμένουν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές -σήμερα το απόγευμα- μετά τη θεαματική άνοδο που σημείωσαν την περασμένη Παρασκευή.
Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού εμφάνιζε υποχώρηση κατά 1,36 δολάρια και βρισκόταν στα 137,18 δολάρια το βαρέλι.
Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Ιουλίου- υποχωρούσε κατά 1,47 δολάρια, στα 136,22 δολάρια το βαρέλι.
Τα διαδοχικά ρεκόρ που σημείωσαν οι τιμές την Παρασκευή, έκαναν την τιμή του αργού να ξεπεράσει και τα 139 δολάρια το βαρέλι, καθώς μέσα σε δύο ημέρες η τιμή του ενισχύθηκε κατά 16 δολάρια, ανακάμπτοντας από τη σημαντική μείωση (συνολικά 12 δολαρίων) που είχε σημειώσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης.
Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν μια σειρά από λόγοι, μεταξύ των οποίων η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, που προβλέπει πως το πετρέλαιο θα “πιάσει” τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου, καθώς και το αδύναμο δολάριο.
Με την εκτίμηση για πιθανή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 150 δολάρια το βαρέλι συμφωνεί και ο επικεφαλής έρευνας για τις αγορές εμπορευμάτων της Goldman Sachs Τζέφρι Κιουρί, ο οποίος θεωρεί ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι εξασθενημένη, αλλά ακόμα πιο πολύ έχει εξασθενήσει η προσφορά. Όπως σημειώνει, “θα έλεγα ότι η πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα έχει αυξηθεί σημαντικά… μέσα στο καλοκαίρι”.
Το δολάριο υποχώρησε την Παρασκευή, καθώς η απασχόληση στις ΗΠΑ -το Μάιο- σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση των τελευταίων 22 ετών. Επιπλέον, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ για το ενδεχόμενο αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων τον επόμενο μήνα, ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η εξασθένηση του δολαρίου -η οποία κάνει τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε δολάρια σχετικά φτηνά- είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, το Μάιο, στην εκτόξευση της τιμής του “μαύρου χρυσού” πάνω από τα 135 δολάρια.
(Πηγή: ΑΠΕ)