Μίνι Εurogroup για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Μίνι Εurogroup για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ώστε να βρεθεί λύση για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι φόβοι των Ευρωπαίων και οι ευθύνες τους

Σε μίνι Εurorgroup καλεί το Βερολίνο τους υπουργούς οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας και αξιωματούχους του ΔΝΤ για την λύση που στην ελληνική κρίση χρέους.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung το οποίο τονίζει ότι στόχος της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης είναι να βρουν μια κοινή συνισταμένη με το ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να δεχθεί να συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενδιαφέρει πολύ την Γερμανία και την Ολλανδία. Τούτο διότι το ελληνικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των δύο χωρών και συνόδευε το δάνειο των 86 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είχε ως απαράβατη συνθήκη την ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ .

Με την αλλαγή του χρόνου πρώτη η Ολλανδία και στην συνέχεια και η Γερμανία μπαίνουν σε εκλογικό κύκλο. Αν μέχρι τότε δεν έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ ακόμη αν κλείσει τελικά η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύ δύσκολο να περάσουν από τα κοινοβούλια τους την ανάγκη καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου ( έχει προγραμματιστεί η καταβολή 6,1 δις ευρώ ) Μια άρνηση των κοινοβουλίων θα τίναζε στο αέρα το ελληνικό πρόγραμμα με ευθύνη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που τηρούσαν και συνεχίζουν να τηρούν την πιο άκαμπτη στάση στα θέμα της λύσης του χρέους και την χαλάρωσης της λιτότητας μέσω της αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη μέσα από τις διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί στην Αθήνα το ΔΝΤ δείχνει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του τόσο από την Αθήνα σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά όσο και προς τους Ευρωπαίου δανειστές Από τους τελευταίους περιμένει την άμεση περιγραφή του συνόλου των μέτρων για το χρέος και την αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 ενώ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2018

Το Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σε τηλεγράφημα του νωρίτερα σήμερα ανέφερε το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί οριστικά να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις τους .

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν νωρίτερα ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα