“Μοντέλο Ίμβρου” για την ανάπτυξη του Ελληνισμού της Πόλης

Διαβάζεται σε 9'
“Μοντέλο Ίμβρου” για την ανάπτυξη του Ελληνισμού της Πόλης
News24/7

Η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, ιστορικά, συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ζωή της περιοχής, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στη μεταποίηση, στις τέχνες, στην εκπαίδευση. Αυτό δεν ανήκει στο παρελθόν υποστηρίζει ο Βύρων Νικολαϊδης περιγράφοντας μια πραγματική δυνατότητα για το παρόν και το μέλλον.

Ισχυρή πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός της Πόλης μπορεί να μακροημερεύσει και να ενισχυθεί πληθυσμιακά, αποτελώντας μια πολλαπλασιαστή κοινής ευημερίας Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε  o  Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, που μετά την εξαγορά της Axelos το 2021 η PeopleCert εδραιώθηκε ως ο πρώτος “μονόκερος – unicorn” (κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. δολ.) που ξεκίνησε από την Ελλάδα.

Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, έχοντας διατηρήσει τα τελευταία 10 χρόνια έναν ρυθμό ανάπτυξης που κινείται στο 34% και έχει εξελιχθεί από έναν οργανισμό που διενεργεί εξετάσεις, σε έναν οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας που παράγει υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό μέσω της τεχνολογίας e-learning.

Μάλιστα με αφετηρία την Ελλάδα, η PeopleCert κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της πιστοποίησης, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων βασισμένων σε παγκόσμια πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των ITIL®, DevOps Institute for IT& Digital Transformation και PRINCE2® για τη Διοίκηση Έργων, Προγραμμάτων & Portfolios, καθώς και πιστοποιήσεις γλωσσικών δεξιοτήτων μέσω του Language Cert. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της είναι προσβάσιμο σε 200 χώρες, 50.000 εταιρείες (μεταξύ των οποίων το 82% των εταιριών του Fortune 500) και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 Διαπιστευμένων Οργανισμών Εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, καθώς και μέσω της βραβευμένης λύσης Online Proctoring της PeopleCert. Η ομάδα της PeopleCert αποτελείται από περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους από 40 εθνικότητες.

Η Πόλη

Έχοντας κερδίσει ήδη επιχειρηματικά στοιχήματα με την PeopleCert να αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην πιστοποίηση, ο Κωνσταντινουπολίτης Βύρων Νικολαΐδης στηρίζει εμπράκτως την κοινότητα της Πόλης.

Η PeopleCert, στο πλαίσιο της ESG (Environmental, Social & Governance) στρατηγικής της, ενισχύει την κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας πολύπλευρες δράσεις εκκλησιών, ιδρυμάτων και συλλόγων ενώ έτρεξε μελέτη μέσω των ΕΥ Ελλάδας και Τουρκίας περιγράφοντας τα βήματα για την τόνωση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Ήρθα στην Ελλάδα το 1981 ως οικονομικός μετανάστης, έχοντας στην τσέπη μου μόλις 100 δολάρια. Αυτό που με κράτησε και με ώθησε μπροστά ήταν το πείσμα των Ρωμιών, οι αξίες που μου μετέδωσαν οι γονείς μου — και οι δύο εκπαιδευτικοί — και η πίστη στη σκληρή δουλειά. Αυτά τα θεμέλια με οδήγησαν βήμα-βήμα στην επιτυχία” ανέφερει o Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, επιχειρηματίας γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης, συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο επίσης Ρωμιό της Πόλης, Μανώλη Κωστίδη για τη Ρωμιοσύνη, το σχέδιο αναβίωσης της κοινότητας και τις προοπτικές του αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Είμαι Ρωμιός και το λέω με υπερηφάνεια. Ο Ρωμιός της Πόλης είναι ένας άνθρωπος με βαθιές ρίζες, που κουβαλά μια κουλτούρα αιώνων — συνδυάζει το βυζαντινό, το ελληνικό, το οθωμανικό και το κοσμοπολίτικο. Είναι κάποιος που έμαθε να ζει με αξιοπρέπεια, να διατηρεί την ταυτότητά του, να προοδεύει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι τρόπος ζωής, όχι μόνο καταγωγή” τόνισε ο κ. Νικολαϊδης σημειώνοντας ότι η δουλειά ή οι σπουδές στην Πόλη για έναν Ελλαδίτη είναι μια πρόκληση με πολυ δυναμική προοπτική. “ Η Πόλη δεν είναι μόνο ιστορία – είναι μια πρόκληση, μια εμπειρία ζωής. Έχει δυσκολίες, ναι. Αλλά αν θες να είσαι μέρος μιας μοναδικής πολιτισμικής συνέχειας, αν σε ενδιαφέρει να χτίσεις κάτι με νόημα, τότε η Πόλη είναι για σένα. Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά θα αξίζει” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πώς η Ίμβρος αναγεννήθηκε;

Σήμερα, ο αριθμός των Κωνσταντινουπολιτών έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα, περίπου στους 2000, όπως ανέφερε ο Μανώκης Κωστίδης, ωστόσο υπάρχει ελπίδα πως μπορεί να αλλάξει αυτή η μειούμενη πορεία. Μάλιστα σε αυτό παραπέμπει το παράδειγμα της Ίμβρου, ενός κατ΄εξοχήν ελληνικού νησιού, που από τις εικόνες ερήμωσης της δεκαετίας του ‘80, σήμερα πλέον σφύζει από ζωή, σε ένα πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης και με τα ελληνικά να ακούγονται παντού. “Υπάρχει μια νέα γενιά που αγαπά τον τόπο, που θέλει να συμμετάσχει στο μέλλον του, όχι απλώς να νοσταλγεί το παρελθόν.

Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η Ίμβρος ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης που προσέθεσε ότι  “εκεί όπου η παρουσία είχε σχεδόν εκλείψει, σήμερα ζουν περίπου 700 Ρωμιοί — οικογένειες που επέστρεψαν, παιδιά που πηγαίνουν ξανά σε ελληνικά σχολεία. Είναι ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρο μοντέλο. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε, ως εταιρεία, να στηρίξουμε την κοινότητα αναλαμβάνοντας τη μελέτη για τη δημιουργία νέου γηροκομείου στην Ίμβρο — για να εξασφαλίσουμε φροντίδα στους ηλικιωμένους και αξιοπρεπή διαβίωση για όσους μένουν και επιστρέφουν”.

Ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία

Ο επικεφαλής του ελληνικού unicorn ανέφερε, μάλιστα, ότι και η Πόλη μπορεί να βαδίσει στο δρόμο της Ίμβρου.  “Δεν είναι διαφορετική σε δυναμικότητα. Αν υπάρξει το κατάλληλο περιβάλλον — ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασία, κοινότητα — μπορεί να συγκρατηθεί και να ενισχυθεί ο πληθυσμός. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών· είναι ζήτημα πίστης σε ένα μέλλον που αξίζει να χτιστεί” τόνισε και προσέθεσε ότι η PeopleCert έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβοθλίες για να τονωθεί η κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών του Αιγαίου.  “Εκπονήθηκε η μελέτη “Good Neighbor Economic Integration Support Programme”, σε συνεργασία με τις EY Ελλάδος και EY Τουρκίας, με στόχο την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων δυνατοτήτων συνεργασίας. Η μελέτη προβλέπει την αύξηση του διμερούς εμπορίου από τα €5,6 δισ. στα €10 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια, χαρτογραφώντας ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η εκπαίδευση, η τεχνολογία και η ναυτιλία. Παράλληλα, εισηγείται τη δημιουργία θεσμικών μηχανισμών διαλόγου, όπως το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Πέρα όμως από τα οικονομικά μεγέθη, η μελέτη αναδεικνύει ένα ευρύτερο όραμα: την ενίσχυση της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου βιώσιμης συμβίωσης και κοινής προόδου” τόνισε ο κ. Νικολαϊδης και προσέθεσε ότι: “Η αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και για τις δύο χώρες, χτίζοντας γέφυρες συνεργασίας μέσα από την καινοτομία, τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Το στοίχημα είναι να περάσουμε από τη στρατηγική στην εφαρμογή: με στοχευμένες δράσεις, συνεργασίες, και κυρίως με ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν και να επενδύσουν σε αυτό το κοινό μέλλον”.

Η Χάλκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον κ. Κωστίδης, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν επιστραφεί εκατοντάδες περιουσίες σε Ρωμιούς, που είναι σημαντικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση της Ομογένειας. “Είναι σημαντικά βήματα. Η επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου ήταν ένα ιστορικό γεγονός — όχι μόνο νομικά, αλλά και συμβολικά. Αντίστοιχα, η επαναλειτουργία της Χάλκης, αν τελικά προχωρήσει, θα έχει τεράστια σημασία τόσο σε πρακτικό όσο και σε βαθιά συμβολικό επίπεδο. Δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πολιτισμικού σεβασμού. Μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής για την Ομογένεια.

Όμως αυτά τα βήματα, όσο σημαντικά κι αν είναι, πρέπει να συνοδευτούν από την κάλυψη βασικών αναγκών — την καθημερινότητα: σχολεία, δουλειές, κατοικία, φροντίδα για τους ηλικιωμένους, στήριξη της κοινότητας.

Σε αυτό το πνεύμα, η PeopleCert, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της τοπικής κοινότητας, συνεισφέρει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να  αναθέσει την εκπόνηση  μελέτης για την ανέγερση νέου γηροκομείου. Είναι μια έμπρακτη κίνηση στήριξης, που δείχνει πως δεν μένουμε στα λόγια — αλλά συμβάλλουμε σε δομές που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων μας”.

Όπως στο Ντουμπάι

Οι Έλληνες πηγαίνουν όπου υπάρχουν επαγγελματικοί ορίζοντες και ευκαιρίες. Δεν είναι ζήτημα μόνο νοσταλγίας ή ταυτότητας· είναι και πρακτικό. Σήμερα στο Ντουμπάι ζουν και εργάζονται περίπου 10.000 Έλληνες. Γιατί; Γιατί εκεί βρήκαν ευκαιρίες. Στους τομείς της ιατρικής, της αεροπορίας, της ναυτιλίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας. Δεν τους τράβηξε κάποιος “εθνικός στόχος”, αλλά η δυνατότητα να χτίσουν το μέλλον τους.

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν κι εμείς τις ευκαιρίες — εδώ, στην Πόλη, στην Ίμβρο, Ας φτιάξουμε τις συνθήκες για να επιστρέψει μια νέα γενιά. Μπορεί να είναι 3.000, 5.000 ή και περισσότεροι. Όχι για να “πιάσουμε αριθμούς”, αλλά για να ξαναγεννηθεί κοινότητα. Με ζωή, δημιουργία και διάρκεια” προσέθεσε ο κ. Νικολαϊδης.

Υποτροφίες

Στο πλαίσιο αυτό η PeopleCert δίνει υποτροφίες στους νέους Πολίτες, στηρίζοντας την ελληνική παιδεία στην Πόλη. “Μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών της PeopleCert, προσφέρουμε ενίσχυση σε νέους με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο — παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, να επιστρέψουν, να δημιουργήσουν.

Η επιστροφή στην Πόλη είναι υπόθεση της νέας γενιάς, το πιστεύω βαθιά. Ρίξαμε πρινα από τρία χρόνια τον σπόρο και άνθισε. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα υποτροφιών με σκοπό τη δημιουργία ενός πυρήνα επιστροφής, ώστε η Πόλη να ξαναγεμίσει ζωή — όπως άλλοτε. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην Παιδεία και στη ζωντανή συνέχιση της γλώσσας, της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.

Αν με ρωτούσε ένας άλλος επιχειρηματίας τι μπορεί να κάνει, θα του έλεγα: διάλεξε έναν τομέα που σε εμπνέει — την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την τεχνολογία — και πρόσφερε. Δώσε πίσω. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις με κάτι τεράστιο. Αρκεί να είναι σταθερό, με αγάπη και συνέπεια. Κάθε πράξη έχει σημασία. Και αν ενωθούν αρκετές πράξεις, μπορεί να φέρουν πραγματική αλλαγή” υπογράμμισε ο κ. Νικολαϊδης.

Ελλάδα – Τουρκία και διμερείς σχέσεις

Σε σχέση με το διμερές πλαίσιο ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι “οι μειονότητες ήταν πάντα γέφυρα φιλίας. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Λειτουργούν και ως πραγματικοί μοχλοί ανάπτυξης και σταθερότητας. Η παρουσία της Ρωμιοσύνης δεν είναι απλώς ένα ιστορικό κατάλοιπο — είναι μια ενεργή δύναμη αναζωογόνησης. Η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, ιστορικά, συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ζωή της περιοχής: στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στη μεταποίηση, στις τέχνες, στην εκπαίδευση. Αυτό δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι μια πραγματική δυνατότητα για το παρόν και το μέλλον, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επιστροφή και ενεργή συμμετοχή. Η επιστροφή νέων ανθρώπων, η ενεργοποίηση της επιχειρηματικότητας, η σύνδεση με την ελληνική και τη διεθνή αγορά, μπορούν να προσφέρουν άμεση προστιθέμενη αξία στην τοπική τουρκική οικονομία. Δεν μιλάμε για κοινότητες που απλώς «συνυπάρχουν» — αλλά για ανθρώπους που παράγουν, επενδύουν, καινοτομούν και στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η αναβίωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη, αν στηριχθεί σωστά, μπορεί να γίνει ένα μοναδικό παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας ευημερίας. Και αυτό είναι κάτι που ωφελεί και τις δύο πλευρές” κατέληξε ο CEO της PeopleCert.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα