Μοσκοβισί: Δεν είμαστε εδώ για να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες

default image

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και διαβεβαίωσε πως δεν είναι στην πρόθεση της Κομισιόν η επιβολή επιπλέον λιτότητας στη χώρα. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο μνημόνιο" είπε ο Μπενουά Κερέ

Καθησυχαστικοί και αισιόδοξοι εμφανίστηκαν εκπρόσωποι των δανειστών για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, ο Πιερ Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο μεν, πρώτος τόνισε πως στην Ελλάδα δεν θα επιβληθεί περισσότερη λιτότητα, ενώ ο δεύτερος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πιέρ Μοσκοβισί, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας

«Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί.

Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες πολίτες […] αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο προς την ελπίδα

«Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε» ανέφερε και υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πόνο στους Έλληνες πολίτες και ότι αυτό που θέλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι να επιβάλλουμε κι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα, ούτε να αποδυναμώσουμε την χώρα, αλλά να ανοίξουμε ένα δρόμο προς την ελπίδα».

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων αρχίζουν να καρποφορούν και πως η ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει φέτος και το 2017, αλλά «ακόμη κι αν δεν υπάρχει λιτότητα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η οικονομία να γίνει πραγματικά ανταγωνιστική».

Ο πρωθυπουργός είναι σε καλή φόρμα. Δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά». Γ

ια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως είναι «αφοσιωμένος στον στόχο του, και δεν δείχνει να έχει κουραστεί». «Ο πρωθυπουργός είναι σε καλή φόρμα» είπε και πρόσθεσε: «δεν αποκόμισα την αίσθηση πως παραμελεί την δουλειά του ή ότι σκέφτεται κάτι άλλο ή πως ετοιμάζεται για εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπενουά Κερέ λέει όχι σε τέταρτο πρόγραμμα

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στην ίδια εκπομπή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας

Ο κ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου. «Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Κερέ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.

Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο Κερέ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη.  Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα