Τ. Μυστακίδης: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς

Τ. Μυστακίδης: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Σύμφωνα με την λίστα του Forbes είναι ο δεύτερος πλουσιότερος έλληνας μετά τον Φίλιππο Νιάρχο, με τα διεθνή ΜΜΕ να τον αποκαλούν βασιλιά του χαλκού. Η βίλα των 40 εκατ. στη Χαλκιδική και το 3ο ακριβότερο διαμέρισμα του Λονδίνου.

Μια ματιά στα μεγαλύτερα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του πλανήτη και σε σχετικά δημοσιεύματα αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος το οικονομικό μέγεθος του Αριστοτέλη Μυστακίδη, γνωστού σε όλους ως Τέλης, ο οποίος από χθες το απόγευμα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς με ποσοστό λίγο πάνω από 5%.

Οι FinancialTimes χαρακτηρίζουν τον 57χρονο έλληνα δισεκατομμυριούχο ως μια από τις πιο ισχυρές φιγούρες στην παγκόσμια αγορά χαλκού με αναφορές ο «Βασιλιάς του Χαλκού». Την ίδια στιγμή το Bloomberg αναφέρει ότι ο Μυστακίδης είναι κυρίαρχος στην αγορά χαλκού καθώς έχει αγοράσει και πουλήσει τόσο χαλκό που «φτάνει για να προμηθεύσει κάθε εργοστάσιο στις ΗΠΑ δύο φορές», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την λίστα του Forbes είναι ο δεύτερος πλουσιότερος έλληνας πίσω από τον Φίλιππο Νιάρχο και σύμφωνα με την σχετική λίστα βρίσκεται στην 1.755η θέση στον κόσμο με την περιουσία του να υπερβαίνει τα 1,4 δισ. δολάρια. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί, ενώ διατηρεί διπλή υπηκοότητα την ελληνική και την βρετανική.

Η Θεσσαλονίκη και οι σπουδές στο LSE

Γεννημένος στις 24 Απριλίου του 1962 στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο στο φημισμένο LondonSchoolofEconomics. Μιλάει έξι γλώσσες, αριστεύσει στις σπουδές του και είναι μεθοδικός και συστηματικός.

Με την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο, επιλέγεται για να στελεχώσει το τμήμα Επενδύσεων της Cargill, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων. Παρέμεινε σε αυτήν για µία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον ανακάλυψε ο ΜαρκΡιτς, ο ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας MarcRich&Co που μετεξελίχθηκε στην πανίσχυρη Glencore και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Επενδύσεων σε μέταλλα.

Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου στις τακτικές του ΜαρκΡιτς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη για συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία. Ο ΜαρκΡιτς επιλέγει από ανάγκη να αυτοεξοριστεί στην Ελβετία και να παραχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του.

Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης όπου απ’ όλη αυτή την ιστορία βγήκε πάμπλουτος και με προσωπική περιουσία γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, με προσωπικό να ξεπερνά τα 55.000 άτομα και αξία να ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore).

Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία.

Η βίλα των 40 εκατομμύριων…

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή ο 55χρονος δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης ή Τέλης Μυστακίδης, κρατάει χαμηλούς τόνους και δεν εκτίθεται στη δημοσιότητα, ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και τα μέλη της οικογένειας του.

Ζει στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του, ενώ περνάει αρκετό χρόνο και στο Παρίσι όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο. Ο Τέλης Μυστακίδης διαθέτει μεγάλη συλλογή από αυτοκίνητα, ενώ έχει επενδύσει σε ακίνητα αξίας πολλών εκατ. δολαρίων.

Αυτό που ξεχωρίζει στην οικογενειακή του περιουσία είναι η βίλα η οποία σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων αποτιμάται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εναρμονισμένη αρχιτεκτονικά με το τοπίο της Χαλκιδικής, υπερσύγχρονη και γεμάτη πολύτιμα έργα τέχνης.

Όσοι γνωρίζουν το σπίτι και την περιοχή ξεχωρίζουν το μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο, με μια τεράστια γιγαντοοθόνη, σα θερινό σινεμά, την ιδιωτική παραλία και φυσικά τα αυστηρά μέτρα φύλαξης. Εκεί μαζί με τη μητέρα του, τη γυναίκα του και το παιδί του, περνά μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών, ενώ οι γείτονες τον βλέπουν συχνά τα απογεύματα να κάνει βόλτες στην περιοχή, ντυμένος απλάκαι φυσικά να είναι εξαιρετικά φιλικός και επικοινωνιακός.

… και το πιο ακριβό διαμέρισμα στην Αγγλία

Ο έλληνας δισεκατομμυριούχος βρέθηκε το 2015 στο επίκεντρο των βρετανικών και ευρωπαϊκών δημοσιευμάτων με αφορμή την αγορά του τρίτου πιο ακριβού διαμερίσματος στη Βρετανία. Ο αυτοδημιούργητος, Έλληνας Κροίσος «βλέποντας» ως επένδυση το συγκεκριμένο ακίνητο, έδωσε 64 εκατ. λίρες Αγγλίας, κάτι περισσότερο δηλ από 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «DailyMail» θεώρησε πως η αγορά του σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία. Στην πλέον αριστοκρατική γειτονιά, το διαμέρισμα εντυπωσιάζει εξωτερικά, ενώ η άνεση και η εξαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν τα 750 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού που σχεδίασε ο διάσημος λόρδος Νόρμαν Φόστερ.

Άλλα δημοσιεύματα της εποχής έγραψαν πως η αξία του διαμερίσματος, που συμπεριλαμβάνει τους δύο ορόφους από τους τέσσερις του κτιρίου, ήταν 58 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μυστακίδης επιβαρύνθηκε και με τα έξοδα της μεταβίβασης αλλά και με τον φόρο χαρτοσήμου που άγγιξε τα 3,9 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του χαμηλού προφίλ που θέλει να διατηρεί ο έλληνας κροίσος είναι το γεγονός ότι η δημοσιότητα που γνώρισε αυτή η αγορά στο Λονδίνο τον δυσαρέστησε ιδιαίτερα, καθώς μία από τις αρχές του είναι τα προσωπικά του να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ανάμεσα στα πολλά πολυτελή ακίνητα που του ανήκουν, διαθέτει και δυο μεγάλα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί ζει, η μητέρα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα