Νέο ιστορικό υψηλό για τις καταθέσεις τον Οκτώβριο

Νέο ιστορικό υψηλό για τις καταθέσεις τον Οκτώβριο

Αρχές αποκατάστασης εμπιστοσύνης στο σύστημα αντανακλούν οι κινήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις,όπου παρατηρείται αύξηση καταθέσεων κατά 350 εκατ ευρώ.

Tον κλασσικό μήνα της Αποταμίευσης, τον Οκτώβριο, τίμησαν οι καταθέτες για να ανεβάσουν τον πήχη στα τραπεζικά υπόλοιπα, στο πιο υψηλό επίπεδο από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ( capital controls), δηλαδή στα 124,6 δισ ευρώ, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο κατά 1,15 δισ. ευρώ.

Eντυπωσιακά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφουν για τον Οκτώβριο ιστορικό υψηλό για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, μετά την άνοιξη του 2015. Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα στους καταθετικούς λογαριασμούς των τραπεζών τον προηγούμενο μήνα, έφτασαν τα 124 δισ ευρώ.

Κινητήριος δύναμη προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος μερίδας ιδιωτών, προς τις καταθέσεις προθεσμίας, ως απαρχή αποκατάστασης της χαμένης εμπιστοσύνης. Είναι χαρακτηρηστικό ότι τα περίπου 350 εκατ ευρώ που μετακινήθηκαν στις προθεσμιακές καταθέσεις, είτε μέσα από άλλου είδους λογαριασμούς, είτε κυρίως επανεισάγοντας στο σύστημα κεφάλαια, συνέβαλαν ως ένα αξιόλογο ποσοστό, στο να διαμορφωθούν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στα 124 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 123,47 δισ ευρώ το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μηνιαία βάση, τον Οκτώβριο, η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων συνολικά, άγγιξαν το 1,16 δισ ευρώ. Ειδικότερα οι καταθέσεις ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 729 εκατ. ευρώ, με περίπου τα μισά κεφάλαια εξ αυτών να τοποθετούνται σε καταθέσεις προθεσμίας.

Υπολογίζεται ότι τα υπόλοιπα προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν 345 εκατ. Ευρώ και αυτό αντανακλά μια τάση επιστροφής της εμπιστοσύνης στο σύστημα. Τα επιτόκια στις προθεσμιακές, φυσικά δεν είναι τα πολύ ελκυστικά της περιόδου προ κρίσης, όμως είναι σχεδόν διπλάσια από τα πορσφερόμενα στους απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Είναι προφανές ότι ακόμη και τα νοικοκυριά “μπήκαν στη λογική” της αποταμίευσης με προθεσμία, αναζητώντας μια απόδοση έστω και οριακά μικρή, για διαθέσιμα που διατηρούσαν στις τράπεζες, ή και κάποιοι “στα στρώματα”. Επίσης, παρατηρείται μια μεταστροφή των ιδιωτών, από αντίστοιχες επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων, καθώς και αυτή η κατηγορία επενδύσεων δεν απέφερε τελικώς κάτι υψηλότερο της απλής κατάθεσης, εξ ου και άρχισε να ρευστοποιείται τμήμα της τοποθέτησης στα συγκεκριμένα Αμοιβαία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα