Νέο μπλόκο δικαστών στο Πόθεν Έσχες

Νέο μπλόκο δικαστών στο Πόθεν Έσχες

Προσέφυγαν κατά του νέο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ενώ εκδόθηκε προσωρινή διαταγή να μην ισχύσουν προσωρινά τα όσα αναφέρονται σε αυτό. «Δεν δεσμευόμαστε με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης» αναφέρουν οι δικαστικές ενώσεις

Σε “πολεμικό” κλίμα εξελίσσεται η κόντρα κυβέρνηση – Δικαιοσύνης για την υποβολή δηλώσεων πόθεσν έσχες, με την τελευταία να εκδίδει μόλις σήμερα νέα προσωρινή διαταγή, προκειμένου να παύσει προσωρινά η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως.

Πρόκειται για την κοινή υπουργική απόφαση στην οποία αυτή τη φορά περιλαμβάνονταν και τυπικοί παράμετροι, που εξέλειπαν στην προηγούμενη ΚΥΑ, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να την κρίνει τυπικά αντισυνταγματική. Να σημειωθεί ότι η προσωρινή διαταγή αγορά μόνο στα μέλη των δικαστικών ενώσεων και όχι στο σύνολο των υπόχρεων υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Η απόφαση για την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ελήφθη από τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Νίκ. Σακελλαρίου, ο οποίος -όπως αναφέρεται- έλαβε υπόψη τα εξής:

η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος, και

ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις.

Την ίδια ώρα, με μία μακροσκελέστατη δήλωσή τους, οι δικαστικές ενώσεις αναφέρουν τα όσα προηγήθηκαν, υποστηρίζοντας: “Επί της αίτησης αυτής δημοσιεύθηκε στις 18/10/2017 η 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ακυρώνεται η προσβληθείσα με την αίτηση ΚΥΑ. Το πλήρες περιεχόμενο και τις σκέψεις της απόφασης δεν γνώριζε κανείς στις 19.10.2017, καθόσον κατά την ημερομηνία αυτή είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ μέρος μόνο της απόφασης. Σημειωτέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν αφορά μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και σειρά άλλων υπόχρεων για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το θέμα της πολυπλοκότητας της ηλεκτρονικής δήλωσης και της δήλωσης μετρητών και τιμαλφών που φυλάσσονται στην οικία. Παρά ταύτα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, πριν καν θεωρηθεί το πρωτότυπο και μελετήσουν το πλήρες κείμενο της παραπάνω απόφασης, ώστε να συμμορφωθούν με αυτήν, έσπευσαν να εκδώσουν χθες 19/10/2017 την 1069/2017 ΚΥΑ (φεκ. Β’ 3702/19.10.2017) με προφανή σκοπό τον αιφνιδιασμό των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν αντικειμενικά να υποβάλλουν εμπρόθεσμη δήλωση σε μία μέρα, δεδομένου αφενός η σχετική προθεσμία προθεσμία λήγει στις 21/10/2017 και αφετέρου ότι δεν έχει νομοθετηθεί το όργανο ελέγχου στο οποίο πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Κατά της ως άνω ΚΥΑ οι δικαστικές ενώσεις ασκήσαμε σήμερα αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής και ήδη λάβαμε προσωρινή διαταγή”.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης δεν δεσμεύονται αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί:

α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει και

β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.

Τέλος, καλούν τους αρμόδιους «να συμμορφωθούν προς το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης, προβαίνοντας σε νομότυπο ορισμό του οργάνου, προς το οποίο θα υποβληθούν οι δηλώσεις των ετών 2015 και 2016, καθώς και του τύπου των δηλώσεων αυτών, παρέχοντας εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων».

Αντίδραση Κοντονή στην απόφαση

Tην πεποίθησή του ότι όλοι έχουν υποχρέωση στην υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε την ηλεκτρονικοποίηση της ροής εργασιών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
Ο Σταύρος Κοντονής τοποθετήθηκε για πρώτη φορά επί του ζητήματος, ύστερ από την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε εν μέρει αντισυνταγματική η σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πόθεν έσχες, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι όλοι έχουν υποχρέωση στην υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι εμπεδώνεται η ισονομία και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.
“Θεωρώ, ότι η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, καλύπτει τοζήτημα και δεν χρειάζεται να πω τίποτε περισσότερο. Μένω, στο ότι το ΣτΕαποφάσισε ότι η δήλωση Πόθεν Έσχες μπορεί να κατατίθεται με ηλεκτρονικότρόπο, γιατί ακριβώς σ’ αυτό το σημείο υπήρχε μεγάλη αντίδραση. Επομένως,αυτό το ζήτημα λύθηκε και δεν θα αμφισβητηθεί άλλη φορά η ηλεκτρονικήκατάθεση της δήλωσης”, είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλά, αναφορικά με το θέμα της ευθανασίας, ο κ. Κοντονής διευκρίνησε ότι το σχέδιο Ποινικού Κώδικα που έχει παραλάβει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεν μεταβάλλει την ποινική μεταχείριση της ανθρωποκτονίας με συναίνεση.

Βολές Παπαγγελόπουλου

“Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δίκαιου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών” σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση των δικαστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα