Νοβότνι: “Ελλάδα, το χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συρρικνωμένη οικονομία της Νότιας Ευρώπης”

Νοβότνι: “Ελλάδα, το χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συρρικνωμένη οικονομία της Νότιας Ευρώπης”
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας APA/HERBERT NEUBAUER

Τι δήλωσε για την Ελλάδα ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι

Τον κώδωνα του κινδύνου για την δραματική κατάσταση της οικονομίας στη Νότια Ευρώπη, η οποία, μέσα στο απερχόμενο 2012, έχει συρρικνωθεί πρακτικά σε όλες τις χώρες της περιοχής, έκρουσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι, σε σημερινή διάλεξή του στη Βιέννη.

Εκφράζοντας συγχρόνως φόβους ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2013, ο κ.Νοβότνι ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως επισήμανε, θα βρίσκεται και το 2013, για πέμπτη στη σειρά χρονιά, σε ύφεση, ενώ παρατήρησε, πως ακόμη και η Γαλλία βρίσκεται ίσως κοντά στη στασιμότητα.

Στη διάλεξη του, ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξαρτηθεί το μέλλον του ευρώ από το θέμα μιας Πολιτικής Ενωσης στην Ευρώπη.

Όπως είπε, πίσω από όλες τις μεταρρυθμίσεις για την επίκαιρη αντιμετώπιση της κρίσης – ακόμη και στο θέμα της Τραπεζικής Ενωσης – προβάλει το ερώτημα, κατά πόσο αυτό είναι πραγματοποιήσιμο στο παρόν δίκτυο των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενώ είναι σε όλους γνωστό, πόσο δύσκολες και μακροπρόθεσμες είναι οι πολιτικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κάθε αλλαγή μιας ευρωπαϊκής συνθήκης είναι αυτή τη στιγμή ένα εγχείρημα, το οποίο συνδέεται με εξαιρετική ανασφάλεια, επισήμανε, προσθέτοντας πως δεν θα συνέδεε τη μοίρα του ευρώ με μια τέτοια ανασφάλεια.

Ο ίδιος απορρίπτει, όπως σημείωσε, μια σύνδεση της Πολιτικής Ενωσης με το μέλλον του ευρώ, θεωρώντας πως μακροπρόθεσμα θα μπορούσε φυσικά να εξεταστεί η μορφή ενός νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, όμως, προς το παρόν, θα πρέπει να είναι κανείς πραγματιστής και να προχωρήσει στη λύση των συγκεκριμένων προβλημάτων.Αυτό, όπως είπε, αφορά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις συζητήσεις ως προς τις ψηφοφορίες, που επίσης άπτονται των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα