Ντάισελμπλουμ: Η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου

Ντάισελμπλουμ: Η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου
Prees conference after the Eurogroup finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on Dec. 5, 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Για "εκκρεμείς νομικές υποθέσεις" μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση στο Ταλίν, αναφερόμενος σε αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ

Ως ζήτημα που “εγείρει έντονες ανησυχίες για την φήμη της Ελλάδας και την εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ” χαρακτηρίζεται η υπόθεση Γεωργίου, που υπήρξε για ακόμη μία φορά το «αγκάθι» στο κλίμα του Eurogroup στο Ταλίν. Όλοι οι αρμόδιοι που παρέστησαν μετά το τέλος της σύντομης συνάντησης των υπουργών της Ευρωζώνης στην συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στο θέμα και συμφώνησαν  ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ως το τέλος του προγράμματος.

«Οι υπουργοί της Ευρωζώνης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις στην Ελλάδα, αυτή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Δεν ζητάμε την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, αλλά οι προεκτάσεις της υπόθεσης Γεωργίου αφορούν και την αξιοπιστία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά είναι εφικτό. Το τέλος του προγράμματος θα είναι το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για Ελλάδα αλλά και για μια δύσκολη δοκιμασία της Ευρωζώνης. Το Eurogroup είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας, που πρέπει να σχεδιάσουμε μαζί με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία», είπε από τη μεριά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

«Μοιραζόμαστε την ανησυχία για τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά αυτές οι υποθέσεις προκαλούν ζημιά στη φήμη της Ελλάδας και της επιστροφής της εμπιστοσύνης στους επενδυτές», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πιθανότητα ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων το 2018, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, και αυτές όμως θα πρέπει να εφαρμόσουν ό,τι ακριβώς έχουν συμφωνηθεί. Παρέπεμψε στα μέσα του επόμενου μήνα και τη συζήτηση επί των στοιχείων του επόμενου προϋπολογισμού.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, που τόνισε ότι είναι ώρα « για το χτίσιμο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, μεγαλύτερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Ο ίδιος εμφανίστηκε αρνητικός στο φημολογούμενο αίτημα του ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά ζήτησε από τις ελληνικές Αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες πχ. των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κινήσεων για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Και ο Μπενουά Κερέ συμφώνησε με τον Γ. Ντάισελμπλουμ για την υπόθεση Γεωργίου.

Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διαβεβαίωσε ότι η υποδόση των 800 εκ. ευρώ είναι διαθέσιμη ως το τέλος Οκτωβρίου και θα δοθούν στην Ελλάδα «μόλις λάβουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες». Κι ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην υπόθεση Γεωργίου λέγοντας ότι οι «ατυχείς εξελίξεις στο δικαστικό τομέα επηρεάζουν και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας στις αγορές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα