Ο λόγος σου μας χόρτασε

Βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης και υψηλές τιμές στο πετρέλαιο προβλέπει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ
- 03 Ιουνίου 2008 13:30
“Βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης θα γνωρίσει η οικονομία της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Παράλληλα, αναμένει υποχώρηση των τιμών των τροφίμων από τα σημερινά υψηλά επίπεδα στα οποία έχουν ανέλθει αλλά προβλέπει ότι, την επόμενη δεκαετία, θα είναι έως και 50% υψηλότερες από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, την παραμονή της δημοσιοποίησης των εκτιμήσεων του διεθνούς οργανισμού για τους επόμενους έξι μήνες, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ είπε ότι “είμαστε της γνώμης ότι οι τιμές των τροφίμων δεν πρόκειται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδά τους αν και θα παραμείνουν, τα επόμενα δέκα χρόνια, σε επίπεδα 10% με 50% υψηλότερα από το μέσον όρο της προηγούμενης δεκαετίας”.
Τα σχόλια του Ανχελ Γκουρία συμπίπτουν με την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, στη Ρώμη, με θέμα την παγκόσμια διατροφική κρίση.
“Στην περίπτωση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαμόρφωσης των τιμών των τροφίμων, δεν αντιμετωπίζουμε ενδεχόμενο ιδιαίτερα δραματικής μείωσης”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “ενδέχεται να δούμε κάποια αποκλιμάκωση”.
Στις εντάσεις όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση, που συντελούν στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές προστίθεται ένα είδος κερδοσκοπίας, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Σε αυτό το περιβάλλον της επιμονής των τιμών σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι χώρες οι οποίες προς το παρόν δεν επιδοτούν την κατανάλωση καυσίμων δεν πρέπει να καταφύγουν σε αυτό το μέτρο για να απαλύνουν τις επιπτώσεις της εκτίναξης των τιμών στους πολίτες τους.
“Πότε θεωρούμε ότι οι τιμές έχουν σημειώσει τέτοια άνοδο” που να απαιτείται επιδότησή τους, όταν οι τιμές του πετρελαίου έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αναρωτήθηκε.
Πολλές χώρες δαπανούν πολλά περισσότερα για να επιδοτούν τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων από ό,τι “για την υγεία και την παιδεία, που αποτελούν τα κλειδιά για την έξοδό τους από τη φτώχεια” υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.
(Πηγή: ΑΠΕ)