Ο Βαρουφάκης, το Plan X και η αντίδραση της ΝΔ

Ο Βαρουφάκης, το Plan X και η αντίδραση της ΝΔ

Γιάνης Βαρουφάκης-Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ μιλούν στην "Εφημερίδα των Συντακτών" για το περιβόητο Plan X. Ποια η απάντηση της ΝΔ

Με άρθρο τους στην "Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο" οι Γιάνης Βαρουφάκης και Τζ.Κ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζουν ότι "μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης και του Grexit, δεν είχαν σχέδιο αντίδρασης. Ο μόνος που έδωσε τη σχετική εντολή ήταν ο Αλ. Τσίπρας, το 2015, ως εναλλακτική πρόταση στο Δόγμα της Υποταγής". Ισχυρίζονται, μεταξύ άλλων, ότι "το 2012 η ΕΚΤ εκπόνησε σχέδιο για την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το ονόμασε Plan Z. Παράλληλα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες εκπονούσαν δικά τους σχέδια αντίδρασης σ’ ένα Grexit. Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση και προ του Grexit, δεν εκπόνησαν αντίστοιχα σχέδια" και ισχυρίζονται ότι "το κενό αυτό, για το οποίο έπρεπε να είναι υπόλογες όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου 2000-14, δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάψει να υφίσταται".

Απάντηση της ΝΔ

Η ΝΔ, με αφορμή το άρθρο των Βαρουφάκη-Γκάλμπρεϊθ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει την ανάγκη πλήρους διελεύκανσης του Plan X και ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη ΝΔ "το άρθρο συνιστά παραδοχή της ύπαρξης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και τη φτωχοποίηση".

Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ακόμη ότι "με κοινό τους άρθρο σήμερα στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο σύμβουλός του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παραδέχονται - για μια ακόμη φορά - την ύπαρξη του "plan x", το οποίο προέβλεπε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε με εντολή του κ. Τσίπρα, από μια μικρή ομάδα που το παρέδωσε στα χέρια του".  Η ΝΔ προσθέτει ότι "με το άρθρο τους παραδέχονται, αυτό που καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015". "Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας. Είναι αλήθεια ή ο κ. Βαρουφάκης είναι "αναξιόπιστος" και λέει "ανοησίες", όπως έχει αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν; Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βαρουφάκης και Γκάλμπρεϊθ απαντούν για το Plan X του Grexit

SHARE:

24Media Network