Χρέη στην Εφορία: Πώς μπορείτε να αποφύγετε την κατάσχεση λογαριασμού

Χρέη στην Εφορία: Πώς μπορείτε να αποφύγετε την κατάσχεση λογαριασμού
Στιγμιότυπο από την ΔΟΥ Τρικάλων Eurokinissi

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας φορολογούμενος που χρωστά στην εφορία είναι να αγνοήσει την οφειλή αφού -ακόμη κι αν δεν μπορεί να πληρώσει- υπάρχουν τρόποι τουλάχιστον να... επιβιώσει.

Ως γνωστόν ανεξόφλητες οφειλές πάνω από 500 ευρώ για περισσότερους από τρεις μήνες μπαίνουν αυτόματα στην διαδικασία ενεργοποίησης «αναγκαστικών μέτρων» που ξεκινά από την κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς μπορεί να επεκταθεί στην κατάσχεση « εις χείρας τρίτων» δηλαδή την κατάσχεση του μισθού από τον εργοδότη και μπορεί να κλιμακωθεί και σε κατάσχεση κινητής περιουσίας (πχ ενός αυτοκινήτου) ή ενός ακινήτου.

Οι μεγαλοοφειλέτες (αυτοί που χρωστούν πάνω από 100.000 ευρώ), οι οποίοι αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις για την οφειλή τους έχουν σίγουρα ένα νομικό σύμβουλο να τους καθοδηγήσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν τα περίπου 3 εκατομμύρια των φορολογούμενων που χρωστούν ως 3.000 ευρώ και παρόλα αυτά δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν μέσω της πάγιας δωδεκάμηνης ρύθμισης που είναι διαθέσιμη.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει οπωσδήποτε να κατοχυρώσουν ένα τραπεζικό λογαριασμό ως «ακατάσχετο». Αυτό γίνεται με την εισαγωγή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

Πώς κατοχυρώνουμε «ακατάσχετο» λογαριασμό

Εκεί υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα.

H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα. Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

– Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

– Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.

– Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.

Τι προστατεύει ο «ακατάσχετος» λογαριασμός

Το ανώτατο όριο του – μοναδικού – ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα 1.250 ευρώ. Προστατεύονται μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το συνολικό ποσό αυτών, μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση του 50% για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και έως του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για το επιπλέον των 1.500 ευρώ ποσό κατάσχεται στο σύνολο του.

Ωστόσο η εφορία μπορεί να κατασχέσει

  • το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
  • το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων
  • το ½ του εφάπαξ
  • έως και το 100% των ενοικίων
  • έως και το 100% των αποζημιώσεων
  • έως και το 100% από πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών
  • ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ

Πότε αίρεται μια εντολή κατάσχεσης

 Εκτός από την πλήρη αποπληρωμή του οφειλόμενου ποσού ή τουλάχιστον του 50% του ποσού μια εντολή κατάσχεσης αίρεται

 Με την υπαγωγή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής: μπορούν να ρυθμιστούν έως και 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις

 Με την τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ

 Με πώληση ακίνητου περιουσιακού στοιχείου για την απόδοση μέρους ή ολόκληρου του εισπραττόμενου τιμήματος για την αποπληρωμή της οφειλής

Μικρά ένοχα μυστικά

Στην όλη διαδικασία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών η εφορία αλλά και οι τράπεζες χρησιμοποιούν τακτικές που δεν είναι ηθικές αλλά είναι νόμιμες.

Αν παρ ελπίδα σε κάποιον οφειλέτη της εφορίας επιβληθούν « αναγκαστικά μέτρα» κανείς δεν θα τον ειδοποιήσει ότι πρόκειται να κατασχεθεί το ποσό της οφειλής ( μαζί με τις προσαυξήσεις ) από τον τραπεζικό του λογαριασμό . Ο λόγος είναι απλός , αν έχετε ειδοποίηση θα αδειάσετε τον λογαριασμό και η οφειλή θα παραμείνει. Γι αυτό αν είστε οφειλέτης με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το e-banking στην τράπεζα ( ή τις τράπεζες ) που διατηρείται λογαριασμό και παρακολουθείτε ή μέσω ATM ή από το ν υπολογιστή την κίνηση τους ειδικά αν υπάρχει κάποια εντολή για κάποια υποχρέωση . Διαφορετικά μπορεί εκτός από την εφορία μπορεί να αρχίσετε να έχετε και αλλού ληξιπρόθεσμες οφειλές ( ΔΕΚΟ Τράπεζες δόσεις για αγορά ΙΧ κτλ )

Οι τράπεζες επίσης δεν ειδοποιούν σε περίπτωση κατάσχεσης απλώς διεκπεραιώνουν την εντολή από την ΑΑΔΕ για την αφαίρεση από τις καταθέσεις το ποσό της οφειλής και την απόδοση στην οικεία Δ.Ο.Υ. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε όσους έχουν παραπάνω από ένα λογαριασμό σε διαφορετικές τράπεζες . Η εντολή της ΑΑΔΕ δίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες όπου ο οφειλέτης έχει λογαριασμούς και κατάσχεται το ίδιο ποσό σε παραπάνω από μια τράπεζες . Γι αυτό σε περίπτωση παραπάνω του ενός λογαριασμού επιβάλλεται η παρακολούθηση για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. Αν παρόλα αυτά κατασχεθεί το ίδιο ποσό σε δεύτερο λογαριασμό που είστε δικαιούχος – ή συνδικαιούχος- θα μπορείτε θεωρητικά να διεκδικήσετε την επιστροφή του αδίκως κατασχεθέντος επιπλέον ποσού και κάτι τέτοιο θα γίνει σε μεγάλο χρόνο και με μεγάλο κόπο .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα