Οι προβλέψεις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Οι τρεις κίνδυνοι

Διαβάζεται σε 3'
Οι προβλέψεις Κομισιόν για την ελληνική οικονομία – Οι τρεις κίνδυνοι
ISTOCK

Ισχυρή δυναμική αναμένεται να καταγράψει και το 2025 η ελληνική οικονομία με βάση την Κομισιόν, παρά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας. Πληθωρισμός, αγορά εργασίας και διεθνείς συνθήκες οι κίνδυνοι που “απειλούν” την ανάπτυξη.

Με ρυθμό 2,3% αναμένεται να κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 ενώ το 2026 αναμένεται να “φρενάρει” λίγο στο  2,2% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις. Ωστόσο και πάλι ο πληθωρισμός αναδεικνύεται ως απειλή καθώς εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλότερος από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση στο 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την άλλη μεγάλη αβεβαιότητα της εποχής, που δεν είναι άλλη από τις κινήσεις του Προέδρου Τραμπ, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχει σημαντικό ζήτημα  λόγω της μικρής εμπορικής σχέσης (άμεσης και έμμεσης) με τις ΗΠΑ. Ωστόσο σημειώνει πως αυξάνονται οι κίνδυνοι, καθώς μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας για το παγκόσμιο εμπόριο και την γεωπολιτική κατάσταση σε συνδυασμό με την υποχώρηση των προσδοκιών διεθνώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ελληνικής εξαγωγές και ειδικά τον τουρισμό.

Οι μισθοί

Ενδιάφέρον έχει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην αγορά εργασίας λέγοντας ότι η αγορά εργασίας στη χώρα μας παραμένει σφιχτή, ειδικά σε τομείς όπως ο τουρισμός και σε κλάδους υψηλών δεξιοτήτων. Εκτιμά πως η εργασία θα συνεχίσει να ενισχύεται, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν καθώς το κενό δεξιοτήτων και η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό περιορίζουν την προσφορά εργασίας.

Υπό αυτό το σκηνικό, η Κομισιόν εκτιμά πως οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο θα αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1,3% κάθε χρόνο, με βάση τις πρόσφατες αυξήσεις στο βασικό μισθό και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο και πάλι οι αυξήσεις αυτές είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καλύψουν το χαμένο έδαφος όλων των τελευταίων χρόνων.

Πάνω από τον μ.ο. της ΕΕ ο πληθωρισμός

ΝΑ σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τουλάχιστον μέχρι και το 2026. Η αύξηση των μισθών πρόκειται να πιέσουν προς τα πάνω τις τιμές και έτσι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών θα υποχωρήσει μόνο σταδιακά. Συνολικά η Κομισιόν προβλέπει πληθωρισμό 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς ενέργεια και τρόφιμα) θα παραμείνει ακόμη υψηλότερα στο 3,5% και το 2,6% αντίστοιχα.
Τα δημοσιονομικά

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, η Κομισιόν, προβλέπει, μετά την επίδοση 1,3% του ΑΕΠ το 2024, έναντι προβλέψεων για πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ, πως το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει στο 0,7% του ΑΕΠ το 2025 λόγω της υψηλότερης βάσης από την πλευρά των εσόδων. Στις εκτιμήσεις της Κομισιόν έχουν ληφθεί υπόψη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές, τη μόνιμη ενίσχυση των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς και την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το 2026 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης της Ελλάδος θα αυξηθεί στο 1,4% του ΑΕΠ, αν δεν υπάρξουν κάποια καινούργια μέτρα, οι άλλες αλλαγές στις πολιτικές.

Το χρέος

Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίζει να μειώνεται στο 146,6% το 2025 και το 140,6% το 2026. Η υποχώρηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, όσο και των πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα