ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,1% το 2020 και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,1% το 2020 και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων
Φωτό αρχείου: Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τις τουριστικές εισπράξεις - Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020 αλλά και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα παρά το σημαντικό πακέτο των φοροαπαλλαγών.

Ειδικότερα, στην αναθεώρηση των οικονομικών προοπτικών για τα κράτη μέλη του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ για φέτος, 2,1% για το 2020 και 2% του ΑΕΠ για το 2021.

Οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού είναι χαμηλότερες και από αυτές της ΕΕ και του ΔΝΤ και πολύ περισσότερο από αυτές του ΥΠΟΙΚ που προβλέπει ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ για φέτος και 2,8% του ΑΕΠ για το 2020.

Ωστόσο, παραδοσιακά ο ΟΟΣΑ είναι ο πλέον συντηρητικός οργανισμός σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο.

Ο ΟΟΣΑ στηρίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σημειώνοντας ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα προέλθει από την αύξηση των μισθών σε συνδυασμό και με την αύξηση της απασχόλησης που με την σειρά τους θα βοηθήσουν την ιδιωτική κατανάλωση όπου βασίζεται το 67% του ΑΕΠ. Γι αυτό προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 και 1,4% το 2021.

Παράλληλα προβλέπει και αύξηση των επενδύσεων μετά από πολλά χρόνια, χαμηλών ή αρνητικών επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 6%, 10,3% το 2020 και 10% το 2021.

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ για φέτος και 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 τα οποία όπως είναι χαμηλότερα από αυτά των ετών 2017 και 2018, αλλά αυτό χωρίς να υπολογιστούν και τα επεκτατικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί και εφαρμόζονται από την αρχή του χρόνου και θα συνεχιστούν το 2020 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει την δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και την πρόθεση να ανοίξει την συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις υποχρεώσεις του δημοσίου χρέους είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο ίδιο το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό τους ΑΕΠ λόγω των σταθερά πλεονασματικών προϋπολογισμών.

Ο ΟΟΣΑ χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για καλύτερο έλεγχο των δαπανών και ένταση στην είσπραξη των εσόδων, καθώς θα επιτρέψουν όπως τονίζει να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φόροι.

Τέλος, προτρέπει την συνέχιση τολμηρών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα βοηθήσουν την σταθεροποίηση της οικονομίας την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα