Πηγές ΥΠΟΙΚ: Συζητάμε κόκκινα δάνεια, νόμο Κατσέλη – Προχωράμε σε αύξηση κατώτερου μισθού

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Συζητάμε κόκκινα δάνεια, νόμο Κατσέλη – Προχωράμε σε αύξηση κατώτερου μισθού
Το Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

"Σε ότι αφορά το διάδοχο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη, έχει τεθεί το πλαίσιο σε συζήτηση και μένουν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες" σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Εκτός της δεύτερης αξιολόγησης συζητούνται τόσο το σχέδιο για την θεσμική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων (το σχέδιο για APS) όσο και ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη, σχέδια τα οποία εγκρίθηκαν ως πλαίσιο στην σημερινή συνάντηση των θεσμών.

Όπως τόνιζε το μεσημέρι της Πέμπτης, ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, η δημιουργία του πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια βρίσκεται στην συζήτηση με τους θεσμούς μόνο για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο ενδεχόμενο εμπλοκής του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δέχονται το πλαίσιο αλλά δεν θα το εντάξουν στην έκθεση που δώσουν στην δημοσιότητα στο τέλος Φεβρουαρίου, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Σε ότι αφορά το διάδοχο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, έχει τεθεί το πλαίσιο σε συζήτηση και μένουν να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Μάλιστα η ίδια πηγή τόνιζε ότι αν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες, μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει παράταση και πέρα από το τέλος Φεβρουαρίου. Η ίδια πηγή τόνισε ότι και αυτό το θέμα δεν βρίσκεται υπό εξέταση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά όταν και όποτε αποφασιστεί, θα ενταχθεί ως πληροφοριακό στοιχείο σε κάποια επόμενη έκθεση.

Στο θέμα του κατώτερου μισθού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τους θεσμούς αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας προχωρώντας από μόνη της σε αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υποκατώτατου μισθού χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σχετικά με την επέκταση της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις σε όλους για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες η ίδια πηγή είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη η σχετική πρόταση παραπέμποντας εμμέσως πλήν σαφώς την σχετική συζήτηση για το απώτερο μέλλον.

Παραδέχθηκε και την καθυστέρηση που θα πρέπει να ομολογήσει η ελληνική πλευρά στο χρόνο του διορισμού ανεξάρτητων γενικών γραμματέων και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να κλείσουν μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου όλες οι εκκρεμότητες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την έκθεση των θεσμών. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε δεν θα εγκριθεί από το Eurogrpoup του Μαρτίου η δόση από τα ANFA και τα SNP’s προς την Ελλάδα.

Επιπλέον η ανησυχία της ελληνικής πλευράς για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οφείλεται και στην επισήμανση που έκανε ο Πιέρ Μοσχοβισί από την Αθήνα: “Ότι η σημασία μιας θετικής κατάληξης της τρέχουσας αξιολόγησης είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική για την Ελλάδα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα