Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μονιμοποιείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Μονιμοποιείται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσέρχεται στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, στην Βουλή. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μάχη με το χρόνο και τους δανειστές δίνει η Αθήνα. Το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την έκτακτη εισφορά που παύει να είναι έκτακτη

Σκληρή μάχη – η οποία αναμένεται να κορυφωθεί εντός του σαββατοκύριακου – δίνει τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόσταση που τη χωρίζει από τους δανειστές και να επιτευχθεί η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση εξαντλούνται, γεγονός που αναγκάζει την ελληνική πλευρά σε μεγάλες υπαναχωρήσεις.

Μπορεί το Euro Working Group της Παρασκευής να επιβεβαίωσε την ύπαρξη προόδου στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο κατέστησε σαφές πως παραμένουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Τη σκυτάλη στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των διαφωνιών έλαβε το Brussels Group που θα συνεδριάσει εντός του σαββατοκύριακου.

Oι προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας έχουν ήδη μειωθεί αισθητά, με την Αθήνα να ποντάρει αποκλειστικά σε μια θετική δήλωση προόδου, προκειμένου να λάβει την πολιτική στήριξη που χρειάζεται για να πειστεί η ΕΚΤ να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο ρίχνει στο τραπέζι διαρκώς και νέα μέτρα, με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος με τους δανειστές, οι οποίοι στις απαιτήσεις τους παραμένουν αμείλικτοι.

Οι διαφορές σε εργασιακά και ασφαλιστικό παραμένουν, ενώ σκληρή μάχη δίνει η Αθήνα και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ φαίνεται πως κλειδώνει στο 18%, ενώ δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ.

Παύει να είναι έκτακτη η… έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Εσχάτως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επανήλθε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία παύει να είναι… έκτακτη, αφού φαίνεται πως λαμβάνει τελικώς μόνιμο χαρακτήρα.

Μάλιστα, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά εξετάζεται να επανέλθει στα προ της 1-1-2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000.

Εάν αυτό περάσει, θα χαθεί η έκπτωση του 30% που είχε αποφασιστεί για φέτος.

Πιο αναλυτικά, το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κατάργηση της  έκπτωσης του 30% μόνο για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, διατηρείται η έκπτωση που τέθηκε από φέτος σε ισχύ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και μέχρι αυτό το όριο.

Οι επιβαρύνσεις δεν περιορίζονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα