Πόλεμος συμφερόντων μεταξύ Gazprom και Exxon Mobil

default image

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ζήτησε από το Κρεμλίνο να παρεμποδίσει την πώληση φυσικού αερίου από την Exxon Mobil, στην Κίνα

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ζήτησε από το Κρεμλίνο να παρεμποδίσει την πώληση φυσικού αερίου από το υπεράκτιο πρόγραμμα Σαχαλίνη-1, στο οποίο διαχειρίστρια εταιρία είναι η αμερικανική Exxon Mobil, στην Κίνα, αποπειρώμενος να απομακρύνει μία πρόκληση στην ασιατική στρατηγική του και να σφραγίσει τον απόλυτο έλεγχο του συνόλου των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Ανάνενκοφ δήλωσε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου από το Σαχαλίνη-1 χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις περιοχής Χαμπαρόφσκ και άλλων τριών περιοχών στη ρωσική Άπω Ανατολή, τις οποίες τοποθέτησε σε τουλάχιστον 15 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, και προειδοποίησε ότι τα σχέδια της Exxon Mobil για εξαγωγές ύψους 8 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στην Κίνα, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εγχώρια αγορά. Ο Ανάνενκοφ προέτρεψε, τέλος, τη ρωσική κυβέρνηση να δεσμεύσει την Exxon Mobil να πωλήσει στη Gazprom το σύνολο της παραγωγής από το Σαχαλίνη-1.

Ο Ρώσος υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αντρέι Ντεμέντιεφ έσπευσε να παράσχει στήριξη στην έκκληση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, υπογραμμίζοντας ότι οι πιθανές πωλήσεις φυσικού αερίου από την Exxon Mobil στην Κίνα θα προσκρούσουν στη νομοθεσία που επιτρέπει στη Gazprom να διατηρεί το εξαγωγικό μονοπώλιο.

Τα σχέδια της Exxon Mobil να εξάγει στην Κίνα περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις της ίδιας της Gazprom με την κινεζική CNPC, η οποία επιδιώκει καλύτερες τιμές. Η κατασκευή του συνόλου των νέων αγωγών φυσικού αερίου στη ρωσική Άπω Ανατολή έχει βαλτώσει, καθώς η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τις τιμές που θέλει η Gazprom.

Η Gazprom έχει θεμελιώσει την ασιατική στρατηγική της στη βάση του γιγάντιου προγράμματος Σαχαλίνη-2, το οποίο γειτονεύει με το Σαχαλίνη-1, και του οποίου τον έλεγχο απέσπασε από τη Royal Dutch Shell και τους Ιάπωνες εταίρους της. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προσπαθεί να συγκεντρώσει την εντόπια παραγωγή για να έχει τον πλήρη έλεγχο των εξαγωγών.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα