Πως η BNP Fortis παραπλάνησε τους πελάτες της να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα

Πως η BNP Fortis παραπλάνησε τους πελάτες της να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir η βελγική τράπεζα συνέχιζε να προωθεί τα ελληνικά ομόλογα ως επένδυση "πολύ χαμηλού κινδύνου" την περίοδο που "η Ελλάδα γκρεμιζόταν"

"Η ΒΝΡ Fortis πάσαρε στους πελάτες της ελληνικά ομόλογα" είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα Le Soir το οποίο υποστηρίζει ότι "την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2009, ενώ η Ελλάδα γκρεμιζόταν, η τράπεζα συνέχιζε να προωθεί τα ελληνικά ομόλογα ως επένδυση "πολύ χαμηλού κινδύνου” για τους συντηρητικούς και μη επιθετικούς πελάτες της".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2009, παρά την πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την είσοδο της Ελλάδας στην ύφεση και τις παραινέσεις των Βρυξελλών προς την Αθήνα, η BNP Fortis συνέχιζε να προωθεί τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου "προς τους πιο επιφυλακτικούς πελάτες της, με άτολμο, σχεδόν συντηρητικό, επενδυτικό προφίλ". Αναφέρεται επίσης ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2009 κυκλοφόρησε μια εσωτερική ειδοποίηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορα στελέχη της, ειδικά στον τομέα του Private Banking, χωρίς όμως να εισακουστεί.

Πέντε χρόνια αργότερα, η ζημία για τα θύματα κυμαίνεται μεταξύ 50 – 60% της επένδυσής τους, συνυπολογίζοντας και τις παρεμβάσεις του EFSF, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ότι η τράπεζα δεν αμφισβητεί τα τεχνικά δεδομένα. Αμφισβητεί, αντίθετα, το γεγονός ότι από τις 28 Νοεμβρίου 2009 όφειλε να έχει αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα της Ελλάδας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network