Πώς θα εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις για το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων

Πώς θα εφαρμοστούν οι ελαφρύνσεις για το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων
Εστίαση (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Οι ενισχύσεις προς τις παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν ως κύριο στόχο να μετριάσουν το κύμα ακρίβειας που έχει ξεκινήσει να πλήττει το σύνολο των καταναλωτών. Πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως πολιτικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, από τις εμπορικές και μικρομεσαίες έως τις βαριές βιομηχανίες, θα βοηθηθούν κατά το 2022 από το Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή την εκτόξευση των τιμών στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα.

Η αρχή έγινε με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η «ομπρέλα» του Δημοσίου και κατά τους επόμενους μήνες, με μοντέλο όμως διαφορετικό από εκείνο των οριζόντων επιδοτήσεων για τις ανά μήνα καταναλώσεις στο ρεύμα και στο αέριο.

Για να ανακοινωθούν τα πρόσφατα μέτρα υπήρξαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς διαβουλεύσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, αλλά και με την ίδια την κ. Βεστάγκερ, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, καθώς τα μέτρα αποτελούν κρατική ενίσχυση και συνεπώς έπρεπε να λάβουν το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα μέτρα για τον Ιανουάριο έχουν οριζόντιο χαρακτήρα οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ότι η προσαρμογή της επιδότησης ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης, παρότι θεωρείται δικαιότερη και αποτελεσματικότερη, απαιτούσε μελέτες, τεκμηρίωση κ.λπ., πράγμα που θα οδηγούσε σε καθυστέρηση της έγκρισης.

Η τεκμηρίωση αυτή έχει ήδη αρχίσει να εκπονείται, έτσι ώστε, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ο κ. Σκρέκας, να μπορεί να οδηγήσει, από τον επόμενο μήνα, στην υιοθέτηση ενός πληρέστερου μηχανισμού παροχής των ενισχύσεων στους επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της προστασίας των επιχειρήσεων από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις, η πολιτική της κυβέρνησης για επιδότηση της ενεργειακής δαπάνης, ειδικά στον παραγωγικό τομέα, σχετίζεται και με την προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, που έχει ήδη ενσκήψει στην αγορά λόγω μετακύλησης του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση.

Πρόκειται για το σημαντικότερο ίσως πολιτικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η ακρίβεια πλήττει το σύνολο των πολιτών και κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αγανάκτηση αλλά και σε απομάκρυνση ψηφοφόρων από το κυβερνητικό μπλόκ.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή:

Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση), με 65€/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Εκτιμάται ότι η επιδότηση των 65€/MWh θα καλύψει το 50% του επιπλέον κόστους των επιχειρήσεων.

Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Για το φυσικό αέριο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η ΔΕΠΑ έκανε αφ΄εαυτής σημαντική εκπτωτική πολιτική για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών. Το σύνολο της δαπάνης για Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο, έφτασε στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.

Στο εξής θα δίνει το κράτος (μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) επιδότηση στους καταναλωτές, οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, ενώ και η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει την πολιτική των εκπτώσεων (20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στους οικιακούς.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε:

Η επιδότηση από την Κυβέρνηση στους οικιακούς καταναλωτές θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Ταυτόχρονα επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Θετική αντίδραση από τη βιομηχανία

Με θετικό τρόπο αντέδρασαν κύκλοι της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας στις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα με δήλωσή τους αναφέρουν:

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επιδότηση των τιμών ενέργειας για τις βιομηχανίες για τον Ιανουάριο είναι θετικά καθώς αντισταθμίζουν σε ένα ποσοστό την επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στη ηλεκτρική ενέργεια που παρατηρείται ήδη τους τελευταίους 4 μήνες.

Οι τελικές τιμές είναι σημαντικό να είναι ανταγωνιστικές ως προς του Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας.

Ειδικότερα, αναφορικά με την έκπτωση στο φυσικό αέριο, η επιδότηση για τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε είναι 30Ευρώ/MWh επί της τιμής των 114 Ευρώ/MWh, ήτοι έκπτωση 26%. Η τελική τιμή μετά την έκπτωση (84 Ευρώ/MWh), εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τις βιομηχανίες. Είναι απαραίτητο πάντως να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με την έκπτωση στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι νωρίς να υπολογίσουμε το ποσοστό της επιδότησης των 65 Ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο ως προς την τελική επιβάρυνση. Σίγουρα δεν θα καλύπτει το 50% αλλά λιγότερο λαμβάνοντας υπόψη την ΤΕΑ (χονδρεμπορική τιμή) τους τελευταίους μήνες. Κι εδώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τη βιομηχανία, και είναι βεβαίως απαραίτητο να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα