Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, χωρίς να ρωτήσουμε την τρόικα

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, χωρίς να ρωτήσουμε την τρόικα
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατάθεσε το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή, σήμερα Πέμπτη 21/11/2013.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Στη δημοσιότητα ο προϋπολογισμός για το 2014. Αρχές Δεκεμβρίου η συζήτηση στη Βουλή. Τι προβλέπει για την ύφεση και το έλλειμμα.

Τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013.

Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, το πλεόνασμα αυτό είναι υπέρ διπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Στον προϋπολογισμό, προβλέπεται ακόμη ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο δεν έχει την έγκριση της τρόικας, η οποία αποχώρησε χωρίς να υπάρχει προς το παρόν συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις για τα έσοδα

Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2014.

Πρόκειται για απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες καθώς και εκκρεμείς επιστροφές φόρων που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 320 δισ. ευρώ ή στο 174,8% του ΑΕΠ.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι, ως απόλυτο μέγεθος, θα μειωθεί λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμώμενου ύψους 3,56 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:

* Προβλέπεται σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

* Αυτά προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013.

* Η αύξηση αυτή οφείλεται στις προβλεπόμενες αυξημένες εισπράξεις των δύο πρώτων μηνών του 2014.

Το ποσό αυτό όμως, όπως προαναφέρθηκε, αφορά αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013 και θα καταγραφεί στο δημοσιονομικό έτος 2013, μετά τις προβλεπόμενες εθνικολογιστικές προσαρμογές, όπως επίσης και στις ευνοϊκότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είναι σημαντικά βελτιωμένες έναντι των προβλέψεων που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα