Σε ανοδική τροχιά και πάλι το πετρέλαιο

Πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε, σήμερα, η τιμή του πετρελαίου, μετά από τις χθεσινές σημαντικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών
- 23 Μαΐου 2008 08:57
Πάνω από τα 132 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε, σήμερα, η τιμή του πετρελαίου, μετά από τις σημαντικές ρευστοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν χθες το απόγευμα οι επενδυτές και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3% από τα ιστορικά ρεκόρ που σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τόσο η τιμή του αργού τύπου μπρεντ όσο και το αμερικανικό ελαφρό αργό.
Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,46 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή “κλεισίματος”, με την τιμή του να ανέρχεται στα 132,27 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 132,38 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 132,26 δολάρια, κερδίζοντας 1,75 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό “κλείσιμο” – νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 132,47 δολάρια.
Χθες, στον απόηχο δημοσιεύματος στη “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, σύμφωνα με το οποίο στη μελέτη την οποία ετοιμάζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, θα διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το 2030 η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ανέλθει σε 100 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 116 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα, εκτίναξε την τιμή του αργού τύπου μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 135,14 δολάρια και 135,09 δολάρια, αντιστοίχως.
Το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε από τα σχόλια του γγ του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι ο οποίος, συνεπής στην επίσημη στάση του διεθνούς οργανισμού, επανέλαβε ότι το καρτέλ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να φέρει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές σε μια “τρελή” αγορά, θεωρώντας “υπεύθυνους” για την εξέλιξη εξωγενείς παράγοντες, όπως γεωπολιτικές εντάσεις, κερδοσκοπικές κινήσεις και το εξασθενημένο δολάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον επέμεινε, χθες, ότι το πρόβλημα είναι “ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Η ζήτηση έχει αυξηθεί αλλά η προσφορά παραμένει περιορισμένη. Η επίδραση των κερδοσκόπων και των επενδυτών της μίας ημέρας είναι ‘πολύ μικρή’ στην εκτίναξη των τιμών”.
Την άποψη του ΟΠΕΚ συμμερίζεται, ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Τζερόεν φαν ντερ Φέερ, ο οποίος δήλωσε, σήμερα, στην τηλεόραση του Ρόιτερ ότι οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο λόγω του κλίματος στην αγορά παρά λόγω έλλειψης προσφοράς.
“Το ότι δεν αυξάνεται η προσφορά παραμένει το κυρίαρχο στοιχεία. Ο ΟΠΕΚ μπορεί να ανοίξει τις στρόφιγγες, αλλά δεν μπορεί να το κάνει εσαεί, και η αύξηση της προσφοράς από τις εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν είναι αρκετή”, τόνισε ο Τόνι Νάναν της Mitsubishi Corp. στο Τόκιο.
(Πηγή: ΑΠΕ)