Σε πρώιμη Ανάσταση προσδοκά η Αθήνα, με το βλέμμα στη Eurostat

Σε πρώιμη Ανάσταση προσδοκά η Αθήνα, με το βλέμμα στη Eurostat

Όπλα για να αντικρούσει τις αξιώσεις για εφεδρικά μέτρα 3 δισ. αναζητά η κυβέρνηση. Δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής. Σε νέο έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα ποντάρει η ελληνική πλευρά

Σε… πρώιμη Ανάσταση με βασικό της «όπλο» τα στοιχεία της Eurostat προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ το πρωί της Παρασκευής.

Μπροστά στο θολό τοπίο της διαπραγμάτευσης και αναζητώντας πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα για επίτευξη συμφωνίας άμεσα και πριν τα τέλη του μήνα, η κυβέρνηση έχει ήδη σττρέψει το βλέμμα στη Eurostat, η οποία σήμερα Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας για το 2015.

Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης τουλάχιστον του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές.

Και αυτό γιατί τα στοιχεία της Eurostat θα είναι πολύ καλύτερα έναντι των προβλέψεων που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015 και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά πως αμέσως μόλις δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat, θα αρθούν και οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για τα λήψη των εφεδρικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο και παρά τις προσδοκίες, η Αθήνα γνωρίζει πως τέτοιου είδους πιέσεις δεν είναι εύκολο να αρθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, ιδίως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, η οποία πολλές φορές έχει μεταβληθεί σε «παιχνίδι ισχύος» και «μάχη εντυπώσεων».

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα αυτιά της σε κάθε αξίωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων, ακόμη κι αν επιθυμεί διακαώς μια συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν.

Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά και όσο οι ώρες περνούν κρίνεται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της Παρασκευής, το οποίο, όπως επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές, δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Προκειμένου επομένως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών να μεταβούν στην ολλανδική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του Εurogroup, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως όλα δείχνουν, ένα νέο Eurogroup θα απαιτηθεί να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη – προκειμένου να επικυρωθεί η πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι στην κυριολεξία Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση, αφού η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν την έλευση του Μαΐου, όταν και θα αρχίσουν πράγματι να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

Τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Παρασκευής προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας πως «δεν αναμένω συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα αυτή την εβδομάδα».

Επί της ουσίας ο Ντάισελμπλουμ προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, παρατείνοντας το ελληνικό θρίλερ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα