Συναγερμός για την ακρίβεια

Συναγερμός για την ακρίβεια

Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και το πετρέλαιο αποτελεί κοινωνική πληγή για όλες τις χώρες του κόσμου. Ανάγκη για άμεση μαζική κινητοποίηση

Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα και το πετρέλαιο αποτελεί κοινωνική πληγή για όλες τις χώρες του κόσμου και έχει δημιουργήσει την ανάγκη για άμεση μαζική κινητοποίηση με στόχο την πάταξή της.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιστολή με την οποία ζητά την συμπερίληψη του κρίσιμου ζητήματος της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (19-20 Ιουνίου).

Στην επιστολή του αυτή προτείνει τρεις άξονες μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών:

“Πρώτον, περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ’ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Τρίτον, καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσοπουλος αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα της ακρίβειας, δήλωσε ότι ο Κ.Καραμανλής πρότεινε να είναι πιο συγκεκριμένοι οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος. 

Σε ερώτηση γιατί δεν ανέφερε πιο συγκεκριμένες προτάσεις, όπως π.χ. τη μείωση του ΦΠΑ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Εcofin συνεδρίαζε χθες και ο πρωθυπουργός είχε στείλει την επιστολή σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ενώ είχε ήδη τεθεί το θέμα από την ελληνική πλευρά στο Εcofin. 

Σε άλλη σχετική ερώτηση απάντησε ότι η προσέγγιση η οποία έχει γίνει και στο Εcofin δεν έχει να κάνει με φορολογία, αλλά με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των ασθενέστερων. 

Επιπλέον, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι ενώ αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολλάρια δεν αυξάνεται και σε ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των τιμών ίδιων προϊόντων με άλλες χώρες, αναφέρθηκε σε άρθρο που διάβασε σε γαλλική εφημερίδα όπου επίσης αναρωτιούνται γιατί γαλλικό προϊόν πωλείται ακριβότερα σε σχέση με την τιμή που πωλείται στο Βερολίνο. 

“Κανείς δεν μπορεί να δώσει εύκολη απάντηση, γιατί είναι πολλές οι συνισταμένες. Είναι ένα ζήτημα υπαρκτό. Δεν το αμφισβητώ”, συμπλήρωσε και στη συνέχεια αναφερόμενος στον πληθωρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι ο Χρήστος Φώλιας κατέθεσε σχετικό πίνακα στη Βουλή και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο κατά της φτώχειας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι από τη στιγμή που ο κ. Αλογοσκούφης έχει ανακοινώσει την υλοποίησή του από το φθινόπωρο, ναι έχει διασφαλιστεί”.

Για τη συνολική εικόνα της οικονομίας, που,κατά το δημοσιογράφο που ρώτησε, εμφανίζει σημάδια κόπωσης, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως σε μια διεθνώς δοκιμαζόμενη οικονομική περίοδο δεν μπορεί να μην δέχεται και η οικονομία μας, ως αντανάκλαση, τα προβλήματα που υπάρχουν και στην υπόλοιπη ευρώπη.

Δηλώσεις κ. Αλογοσκούφη- Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ

Σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, έχει μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό της ΕΕ γενικότερα, αλλά και στον πληθωρισμό συγκεκριμένων χωρών, με δεδομένες τις διαρθρωτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ίδρυση του Ταμείου κατά της φτώχειας είχε προβλεφθεί πριν ξεσπάσει η παρούσα κρίση του διεθνούς πληθωρισμού με στόχο να υπάρξει βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής. Σημείωσε ότι ο προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσει η λειτουργία του από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και υπογράμμισε ότι τώρα η εφαρμογή των μέτρων γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, καθώς τα προβλήματα έχουν ενταθεί με την επιτάχυνση του διεθνούς πληθωρισμού, παράλληλα με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την καλύτερη λειτουργία των αγορών, αλλά και μέτρα εισοδηματικής στήριξης για τις φτωχότερες εισοδηματικές τάξεις, όπως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το διεθνή πληθωρισμό, ο υπουργός περιέλαβε την αύξηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ κατά 22%, των αγροτικών συντάξεων κατά 20% περίπου και του επιδόματος ανεργίας κατά 18%, ενώ συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν και κάποια συμπληρωματικά πιο «στοχευμένα» μέτρα, σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία, που αναμένεται να εγκριθούν ως το Σεπτέμβριο από το Ταμείο κατά της φτώχειας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη όπου διεξάγεται για δεύτερη ημέρα η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), του ΟΗΕ, ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποτυχία στον αγώνα κατά της διατροφικής κρίσης” και ότι “όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και από κοινού”.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αποτυχία. Είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει να χάσουμε, η πείνα οδηγεί σε αστάθεια και για το λόγο αυτό πρέπει να δράσουμε αμέσως και από κοινού”, δήλωσε ο Μπαν.

“Το πρόγραμμα δράσης πρέπει να τεθεί επειγόντως σε εφαρμογή. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν”, πρόσθεσε.

“Το θέμα αυτό αγγίζει όλον τον κόσμο, καταναλωτές και αγρότες. Καλώ τους ηγέτες να αναχωρήσουν από τη Ρώμη με συγκεκριμένη δέσμευση την οποία θα τηρήσουν αμέσως για να αντιμετωπίσουμε την πείνα με τις χώρες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών”, τόνισε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε επίσης ότι χρειάζεται “περισσότερη έρευνα και ανάλυση” για τα βιοκαύσιμα, έναν από τους παράγοντες της διατροφικής κρίσης, κυρίως για να κατανοήσουμε ποιές είναι οι επιπτώσεις τους στην αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΡΑΜ) ανακοίνωσε σήμερα στη σύνοδο κορυφής του FAO, την αποδέσμευση επιπλέον βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα κατά της διατροφικής κρίσης.

Η διευθύντρια του ΡΑΜ Ζοζέτ Σιράν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη ότι ο διεθνής αυτός οργανισμός θα αποδεσμεύσει το επιπλέον αυτό ποσό για να βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που πλήττονται από τη διατροφική κρίση.

“Βλέπουμε τις αγορές γεμάτες από βασικά είδη διατροφής και ανθρώπους που δεν μπορούν να τα αγοράσουν”, τόνισε η Σιράν υπογραμμίζοντας ότι στόχος του PAM είναι να δίνει στον κόσμο όλο και περισσότερα χρήματα και όχι τρόφιμα.

Εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζακ Ντιουφ, ανακοίνωσε σήμερα στη σύνοδο της Ρώμης ότι η Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (BID) θα διαθέσει 1,5 δισ. δολάρια σε προγράμματα διανομής διατροφικής βοήθειας στις πιο πτωχές χώρες.

Ο Πάπας Βενέδικτος τόνισε χθες ότι η πείνα είναι “απαράδεκτη” σε έναν κόσμο που έχει επάρκεια πηγών. Εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν λύση την ώρα που διακυβεύεται η επιβίωσή τους, τόνισε ο Ποντίφηκας και κάλεσε τις χώρες-μέλη του FAO να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα