Συνεργασία γιγάντων

Συνεργασία γιγάντων
Γάμος μεγάλων συμφερόντων

Τη γαλλική Total SA επέλεξε OAO Gazprom για να την βοηθήσει στην ανάπτυξη του γιγάντιου υπεράκτιου κοιτάσματος Στόκμαν

Τη γαλλική Total SA επέλεξε η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου στον πλανήτη OAO Gazprom για να την βοηθήσει στην ανάπτυξη του γιγάντιου υπεράκτιου κοιτάσματος Στόκμαν, τα αποθέματα του οποίου εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη της νέας ζήτησης στην Ευρώπη επί μία τριετία, και περισσότερο, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ είπε ότι η Total θα συμμετάσχει σε ποσοστό 25% στην εταιρία διαχείρισης του προγράμματος, η οποία θα χρηματοδοτήσει και θα προχωρήσει στην κατασκευή και θα είναι ιδιοκτήτρια της υποδομής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχεται από την Gazprom.

Ο Μίλερ διευκρίνισε ότι η ρωσική εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει “άλλον ένα ή περισσότερους ξένους εταίρους” στο πρόγραμμα, παραχωρώντας συμμετοχή σε ποσοστό 24%. Η συμμετοχή της Gazprom δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 51%. Ξένες πολυεθνικές οι οποίες θέτουν υποψηφιότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι εταιρίες με τις οποίες είχε αρχικά διαπραγματευθεί η Gazprom, οι νορβηγικές Statoil και Norsk Hydro, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης, και η αμερικανική ConocoPhillips.

Οι προσδοκίες της Gazprom από το πεδίο Στόκμαν στον Αρκτικό κύκλο, με περισσότερα από 3 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, έχουν να κάνουν με την αναζωογόνηση της στάσιμης παραγωγής σε μία περίοδο αύξησης της ζήτησης για φυσικό αέριο. Το ενδεχόμενο, εξάλλου, να πωλείται το ήμισυ της παραγωγής του κοιτάσματος ως υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πελάτες όπως οι ΗΠΑ θα επιτρέψει στη Gazprom να πραγματοποιήσει το σχέδιο της να καταστήσει το φυσικό αέριο ένα διεθνώς διαπραγματευόμενο εμπόρευμα όπως είναι το πετρέλαιο.

“Το κοίτασμα Στόκμαν είναι το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα φυσικού αερίου στον πλανήτη”, είπε ο επικεφαλής χάραξης στρατηγικής στην Alfa Bank στη Μόσχα Κρις Γουίφερ. “Το Στόκμαν θα καλύψει όλη τη νέα ζήτηση στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στην Gazprom να κυριαρχήσει πλήρως στο παγκόσμιο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανοίγοντας αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ”, υπογράμμισε.

Η Gazprom σχεδιάζει αρχική ετήσια παραγωγή ύψους 23,7 δισ. κυβικών μέτρων στο Στόκμαν και τοποθετεί τις πρώτες αποστολές φυσικού αερίου μέσω αγωγού το 2013, σύμφωνα με τον Αλεξέι Μίλερ. Η πρώτη αποστολή φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται εντός του 2014.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα