Σοφία Τσάδαρη: Η σχέση του χωρικού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ελλάδα

Σοφία Τσάδαρη: Η σχέση του χωρικού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ελλάδα

Η ομιλία της Σοφίας Τσάδαρη στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Παρακάτω σημεία από την παρέμβαση της Σοφίας Τσάδαρη

Η Σοφία Τσάδαρη, αρχιτεκτόνισσα και δρ. πολεοδομίας ΕΜΠ – μέλος της ομάδας COMMONSPACE και του ΔΣ του ΣΕΠΟΧ , εστίασε στη σχέση του χωρικού με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στην Ελλάδα.

Η βασική υπόθεση σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχουν δύο συστήματα σχεδιασμού από την πλευρά του δημοσίου, τα οποία εξελίσσονται παράλληλα και η κατοχύρωση συνδέσεων μεταξύ τους αποτελεί βασική προϋπόθεση μιας εναλλακτικής αναπτυξιακής προοπτικής.

Στην παρουσίαση εκτέθηκαν, αρχικά, τα βασικά σημεία για την κατανόηση του πεδίου εφαρμογής των πολιτικών στην Ελλάδα του σήμερα, τα οποία συνδέονται με τέσσερα βασικά θέματα κατανόηση:

1. της σχέσης του διεθνούς με το τοπικό στην παραγωγή πολιτικών για τον χώρο, ως προϊόντος αλληλεξαρτήσεων με αλληλεπιδράσεις από το παγκόσμιο ως το τοπικό,

2. του πολλαπλού τοπίου των κρίσεων ως μιας διαδικασίας και όχι ως ενός συγκυριακού ή αναπάντεχου γεγονότος,

3. της γενεαλογίας των κρίσεων που συνδέονται με τις προβληματικές διαστάσεις του ελληνικού συστήματος σχεδιασμού (περιορισμένη κρατική παρέμβαση, μικρή ιδιοκτησία και κατασκευαστικό κεφάλαιο, σημαντικός ρόλος του τομέα των κατασκευών στην οικονομία),

4. Των νέων θεσμικών εργαλείων χωρικού σχεδιασμού σε συνάρτηση με αυτά του αναπτυξιακού, τα οποία ουσιαστικά υλοποιούνται από δύο Υπουργεία (Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής από τη μία και Ανάπτυξης και Επενδύσεων από την άλλη).

Στη συνέχεια αναπτύχθηκε το περιεχόμενο, η δομή και η κατανομή χρηματοδότησης από τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 με εστίαση στα θέματα των χωρικών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΟΧΕ, ΟΧΕ-ΒΑΑ, ΤΑΠΤοΚ).

Η κατοχύρωση της σύνδεσης των δύο σχεδιασμών, η δεσμευτικότητα που πρέπει να έχει ο χωρικός σχεδιασμός και η ανάγκη εκδημοκρατισμού του σχεδιασμού και των διαδικασιών λήψης απόφασης με τη διεύρυνση της συμμετοχής φορέων «από τα κάτω» ήταν από τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης που αναπτύχθηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα