Σωτηρία από το κράτος

Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια
- 20 Σεπτεμβρίου 2008 11:07
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια και θα έχει διάρκεια δύο ετών,μετέδωσαν σήμερα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στηριζόμενα σε ένα τρισέλιδο έγγραφο που εστάλη στο κογκρέσο.
Σύμφωνα με το σχέδιο,το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει η θα δεσμευθεί να αγοράσει “περιουσιακά στοιχεία σχετιζόμενα με υποθήκες από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ”,αναφέρεται στο έγγραφο.
Η κυβέρνηση Μπους έστειλε νωρίτερα σήμερα στο Κογκρέσο τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου σχεδίου για υποστήριξη των τραπεζών.Ο πρόεδρος Μπους εξήγησε το πρωί ότι αυτό το “σχέδιο είναι τεράστιο επειδή και το πρόβλημα είναι τεράστιο”.
Το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων που εργάζονται για το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή του. Είναι μια λύση που προτιμά ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής υπηρεσίας, υπογραμμίζεται στο άρθρο που επικαλείται ανώνυμες πηγές οι οποίες λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με σημειώσεις που κράτησε ένας μετέχων στην τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πόλσον είπε “ότι τυχόν απόρριψη του σχεδίου από τα μέλη της σώματος, θα οδηγούσε μόνο σε καταστροφή”.
Η κυβέρνηση Μπους έστειλε στο Κογκρέσο τις λεπτομέρειες ενός μεγάλου σχεδίου υποστήριξης των τραπεζών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το Κογκρέσο υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ταχύτερο το σχέδιο.
Ο Πόλσον διευκρίνισε από την Πέμπτη το βράδυ ότι θα εργαστεί όλο το Σαββατοκύριακο μελετώντας ένα νόμο που επιτρέπει την ελάφρυνση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών από μετοχές που δεν μπορούν να μετατραπούν σε ρευστό, οι οποίες επιτείνουν την κακή κατάσταση στην οικονομία.
Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε από την πλευρά του την “επιτακτικότητα” μιας για πρώτη φορά κυβερνητικής παρέμβασης απέναντι στην “επισφαλή” κατάσταση των χρηματαγορών και παρά τον κίνδυνο που αποτελεί για τον φορολογούμενο ένα σχέδιο που θα του κοστίσει ακριβά, όπως ανέφερε.
Συλλογική προσπάθεια ζητά ο Ομπάμα
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση για την εμπλοκή βιομηχανικών και αναδυομένων οικονομιών από ολόκληρο τον κόσμο στην προσπάθεια να επιλυθεί η χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ που απειλεί με οικονομική κατάρρευση στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Όποιο σχέδιο κι αν προτείνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, “θα πρέπει να είναι μέρος μιας παγκόσμια συντονισμένης προσπάθειας με τους εταίρους μας στην G-20”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ομπάμα, στο Κόραλ Γκέιμπλς της Φλόριντα.
“Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα και, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν και θα ηγηθούν για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα πρέπει να ζητήσουμε από άλλες χώρες, που συμμερίζονται αυτή την κρίση, να αποτελέσουν επίσης μέρος της λύσης”, είπε.
Η G-20 είναι ένας ανεπίσημος σχηματισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες στον κόσμο καθώς και σημαντικές χώρες αναδυομένων αγορών όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.
Ο Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στη μαζική παρέμβαση που ετοιμάζει στην Ουάσινγκτον η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω εκατομμυρίων υπερήμερων ενυπόθηκων δανείων και κατασχέσεων.
Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης το όποιο σχέδιο να μην βοηθά μόνο την Γουόλ Στριτ αλλά και τη μεσαία τάξη της χώρας που είναι η ραχοκοκαλιά του φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.
“Για τόσο πολύ καιρό, αυτή η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να σπεύσει αμέσως σε βοήθεια των εταιριών της Γουόλ Στριτ ενώ βραδυπορεί όταν πρόκειται για τη διάσωση θέσεων εργασίας ή για την παραμονή των ανθρώπων στις κατοικίες τους”, είπε.
“Τώρα που οι Αμερικανοί φορολογούμενοι καλούνται να συμμεριστούν αυτό το νέο βάρος, θα πρέπει εξίσου να αναλάβουμε γρήγορα και σοβαρά δράση προκειμένου να βοηθήσουμε να αρθούν τα βάρη που σηκώνουν κάθε μέρα”, είπε ο Ομπάμα.
Κρατική παρέμβαση και στη Γερμανία
Η Γερμανία ανέστειλε τη βραχυπρόθεσμη πώληση μετοχών σε 11 από τις εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στην προσπάθεια να τις προστατεύσει από τους κερδοσκόπους, ανέφεραν την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών και η επιτροπή εποπτείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, BaFin.
Η BaFin ανέφερε πως από τις 20 Σεπτεμβρίου η βραχυπρόθεσμη πώληση σε μία ομάδα ηγετικών γερμανικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και άλλων προμηθευτών υπηρεσιών θα σταματήσει έως το τέλος του έτους, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις που ελήφθησαν από τις αρχές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η βραχυπρόθεσμη πώληση είναι μία τεχνική χρηματιστηριακής επένδυσης, απολύτως νόμιμη, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, που συνίσταται στο δανεισμό μιας μετοχής (με την καταβολή μιας προμήθειας) με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πουληθεί και πάλι όταν η τιμή της θα έχει πέσει. Σε αυτή την περίπτωση ο επενδυτής μπορεί να θυλακώσει τη διαφορά. Αυτή η τεχνική επισπεύδει συχνά την πτώση της τιμής.
Παρόμοιο μέτρο ανακοίνωσε νωρίτερα απόψε και η γαλλική Αρχή χρηματοοικονομικών αγορών (AMF), αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου και για ελάχιστη περίοδο τριών μηνών.