Στα ίχνη της Siemens

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ
- 01 Φεβρουαρίου 2008 13:23
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει τυχόν δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων από την εταιρεία Siemens και διοχέτευση “πολιτικού χρήματος” σε κομματικά ταμεία, ζητά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου.
Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Σιούφα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η χώρα μας βιώνει το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια γενικευμένη κρίση αξιών, απαξίωση θεσμών και προσώπων, διαφθορά, αυθαιρεσία της εξουσίας, κατάχρηση του δημόσιου πλούτου. Η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν αντιμετωπίζει την πολλαπλή και επικίνδυνη κρίση, αλλά με πράξεις και παραλείψεις της την δημιουργεί και την ενισχύει. Εκτρέφει τη διαφθορά, υπηρετεί την διαπλοκή, βασίζεται στην αδιαφάνεια και επιδιώκει την συγκάλυψη σκανδάλων που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας”.
“Το ΠΑΣΟΚ, του οποίου οι οικονομικοί πόροι ήταν και είναι φανεροί, ζητά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, να διερευνηθεί και να λάμψει η αλήθεια και στην υπόθεση της Siemens” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Υπέρ τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η έρευνα για τη Siemens συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο, καθώς στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται για εξαγορά πολιτικών προσώπων σε πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την ανάθεση μεγάλων έργων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιέυμα της εφημερίδας “Τα Νέα” από τη δικαστική έρευνα των γερμανικών αρχών έχουν προκύψει τα ονόματα δύο Ελλήνων, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζητήσει χρήματα για δωροδωκίες.
Σκληρή αντιπαράθεση στη βουλή
“Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Ζίμενς” δήλωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου και του βουλευτή του ΚΚΕ Αχιλλέα Κανταρτζή, αντίστοιχα.
Ενημερώνοντας τη Βουλή για τις ενέργειες της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι υπήρξαν ήδη δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις εισαγγελίες Μονάχου και Βέρνης και ότι στις 30 Ιανουαρίου 2008 υποβλήθηκε συμπληρωματικό αίτημα δικαστικής συνδρομής “προκειμένου να αποσταλούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία,τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης”.
Επισήμανε μάλιστα ότι έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα έρευνα της υπόθεσης,καθώς και ότι, εάν η Εισαγγελία υποβάλει αίτημα μετάβασης Έλληνα εισαγγελέα στη Βέρνη “είναι αυτονόητο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση ώστε ο εν λόγω λειτουργός να ασκήσει τα καθήκοντά του απερίσπαστος”.
Οι κ.κ. Χατζηγάκης και Παυλόπουλος σχολίασαν και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Ζίμενς. Όταν η Δικαιοσύνη θα έχει ήδη αποφανθεί, εδώ είμαστε και για εξεταστική, είπε ο κ. Παυλόπουλος,σημειώνοντας, πάντως,ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο τώρα,αυτό “θα αποτελούσε εμπόδιο στο να δούμε τι συμβαίνει στην υπόθεση”.
” Τι κυβέρνηση είστε; Των 152, των 151,των 150 βουλευτών; Κυβέρνηση που βουλευτές σας πήγαν στο ΛΑΟΣ; Κυβέρνηση που περιμένει να πάρει βουλευτές από το ΛΑΟΣ; Που ενδεχομένως είναι σε διεργασία με άλλα κόμματα εδώ μέσα;”, αναρωτήθηκε ο κ.Αλαβάνος, ζητώντας παράλληλα να πει η κυβέρνηση εάν καλύπτει με την εμπιστοσύνη της τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Σπύρο Κλαδά.
Απαντώντας ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι η εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση διαπιστώνεται στη Βουλή και ότι “όποιος θέλει και θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης, ιδού η Ρόδος…”. Για δε τον κ. Κλαδά είπε ότι “είναι στη θέση του και κάνει τη δουλειά του. Αυτό τα λέει όλα κι εάν έχετε περισσότερα θέματα να θέσετε,υπάρχει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας”,είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Α. Κανταρτζής τόνισε ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν πείθουν. Η καταγγελία για τις μίζες της Ζίμενς υπάρχει εδώ και ενάμισι χρόνο και λέτε ότι ζητήσαμε δικαστική συνδορμή: “Τι άλλες ενέργειες έγιναν αυτό το διάστημα; Εξετάστηκαν μάρτυρες, κλήθηκαν πρόσωπα, λήφηκαν καταθέσεις, σχηματίστηκε δικογραφία;” ρώτησε ο κ. Κανταρτζής, αναφέροντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να καλύπτεται πίσω από τη δικαστική διερεύνηση. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα ακόμα και η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία “δεν εμποδίζει τη δικαστική διερεύνηση”. Επέκρινε επίσης τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι οι πολιτικές τους αποτέλεσαν το θερμοκήπιο που εξέθρεψε φαινόμενα Ζίμενς.
Απαντώντας στον κ. Κανταρτζή,ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι “η υπόθεση της Ζίμενς δεν είναι απλή και δεν μπορούμε να ζητάμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να λύσει την υπόθεση σε μηδέν χρόνο όταν δεν έχουν αποφανθεί τα γερμανικά δικαστήρια. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να δίνουμε όλοι μας την εντύπωση στον κόσμο ότι (οι πολιτικοί) είμαστε μιζαδόροι“.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)